Compania spaniolă de telecomunicații Teltronic s-a alăturat proiectului MORANE-2 (MObile radio for RAilway NEtwork in Europe 2), un efort de colaborare menit să testeze viitorul sistem de comunicații mobile feroviare (FRMCS) în condiții reale.
MORANE-2 joacă un rol crucial în consolidarea sistemului european de gestionare a traficului feroviar (ERTMS), cu accent pe creșterea capacității, accelerarea digitalizării și îmbunătățirea competitivității transportului feroviar de călători și de marfă. În următoarele 34 de luni, proiectul va evalua și va rafina specificațiile tehnologice pentru a se asigura că acestea sunt pregătite pentru piață.
Soluțiile FRMCS vor fi testate în trei laboratoare europene și pe cinci coridoare feroviare. Întrucât se preconizează că sistemul GSM-R va deveni învechit până în 2030, implementarea FRMCS este o prioritate pentru menținerea și avansarea comunicațiilor feroviare.
Ca parte a proiectului, Teltronic va implementa sistemul său de dispecerat MCX (Mission Critical Services), NG CeCoCo, care va facilita comunicațiile vocale esențiale, inclusiv interacțiunile de la mecanic la mecanic și de la mecanic la controlor, apelurile de grup și apelurile de urgență feroviare (REC). Sistemul va fi supus atât unor teste de laborator, cât și unor teste reale pe două secțiuni feroviare – una convențională și una de mare viteză – furnizate de ADIF.
Cofinanțat de Europe’s Rail (EU-RAIL) și de Întreprinderile comune europene pentru rețele și servicii inteligente (SNS JUs), proiectul de 13,5 milioane de euro va valida cele mai recente specificații FRMCS elaborate de Agenția Uniunii Europene pentru Căi Ferate (ERA). Inițiativa urmărește să stabilească specificații clare, gata de punere în aplicare pentru sector.
Noul sistem FRMCS va asigura funcționarea continuă a aplicațiilor esențiale de semnalizare feroviară și a comunicațiilor vocale, permițând în același timp servicii suplimentare, cum ar fi operarea automată a trenurilor (ATO), transmiterea de date și video, precum și alte aplicații critice cu o calitate, flexibilitate și capacitate îmbunătățite.
Colaborarea este esențială pentru MORANE-2, reunind administratorii de infrastructură, furnizorii de tehnologie și organismele de reglementare sub coordonarea UIC pentru a asigura alinierea în întregul sector.
„În calitate de companie dedicată standardizării și interoperabilității, suntem încântați să contribuim la proiectarea următoarei generații de sisteme de comunicații feroviare în Europa. Acest proiect evidențiază puterea inovării și a colaborării, sprijinind o rețea feroviară mai sigură, mai eficientă și mai durabilă”, a declarat Raquel Frisa, director de gestionare a produselor și lider al proiectului MORANE-2 la Teltronic.