joi, februarie 20, 2025
spot_img

ANCOM recomandă să nu folosim telefonul mobil în tren, din cauza radiațiilor electromagnetice

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a prezentat mai multe recomandări pentru a reduce expunerea la radiaţiile electromagnetice, între care să nu folosim telefonul mobil în tren sau mașină, când semnalul este slab.

Echipamentele electrice generează câmp electromagnetic pe durata funcţionării lor, precizează autoritatea, într-un pliant ataşat unui comunicat de presă. ANCOM este instituţia care monitorizează intensitatea câmpului electromagnetic generat de staţiile radio/TV, GSM, WiFi sau alte echipamente de emisie până la frecvenţa de 6GHz.

Nu vorbiți la telefonul mobil în tren sau mașină!

”Ce poţi face pentru a reduce expunerea la radiaţiile electromagnetice? Limitează folosirea telefonului mobil în momentele când acesta emite semnale puternice, în locaţii cu semnal slab, în maşină sau în tren, în timpul apelării unui număr de telefon, când recomandarea este de a duce telefonul la ureche după ce conexiunea a fost realizată”, arată o prezentare a ANCOM.

Autoritatea din Comunicaţii precizează că telefonul emite semnale mai puternice pentru a conecta la reţea sau pentru a compensa viteza de deplasare. ”Lasă telefonul în afara dormitorului sau deconectează-l de la reţea. Alarma poate funcţiona şi în modul avion. Foloseşte pe cât posibil căşti cu fir”, arată ANCOM.

Conferință dedicată tehnologiei 5G

Autoritatea a organizat miercuri la Cluj-Napoca o conferinţă dedicată tehnologiei 5G şi schimbărilor pe care implementarea acesteia le va genera în societatea românească. ”Tehnologia 5G, Internetul Lucrurilor şi Inteligenţa Artificială sunt noţiuni tot mai cunoscute în rândul românilor. Odată cu popularitatea şi performanţele acestor tehnologii, ale căror beneficii nu pot fi negate, au apărut în mod firesc şi voci care ridică problema efectelor negative pe care implementarea noilor tehnologii ar putea să le genereze. În acest context, este de datoria autorităţilor să ofere cetăţenilor informaţii corecte, obiective, care să îi ajute să ia decizii informate, bazate pe date concrete. Conform unui studiu ANCOM cu privire la atitudinile şi percepţiile utilizatorilor de comunicaţii electronice, două treimi dintre ei cunosc faptul că reţelele de comunicaţii electronice sau dispozitivele utilizate pot emite radiaţii, iar 40% dintre ei nu se protejează de acestea. De fapt, cât de mari sunt radiaţiile? Mă protejează normele în vigoare sau este nevoie să mă protejez şi singur? Venim în întâmpinarea tuturor cetăţenilor cu rezultatele măsurătorilor de specialitate pe care le facem, dar şi cu câteva recomandări care ar putea să schimbe obiceiurile acestora în utilizarea echipamentelor electronice”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, citat într-un comunicat.

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole