duminică, septembrie 8, 2024
spot_img

Telecomunicații CFR va facilita accesul călătorilor la serviciile de date mobile ale operatorilor

Informația a fost oferită de directorul general al companiei, Mihai Barbu, într-un interviu acordat Agerpres. O informație importantă este și cea privind transformarea întregii rețele a companiei Telecomunicații CFR în una digitală. Telecomunicaţii CFR reprezintă o alternativă foarte bună pentru furnizorii de servicii de telecom pentru România, pentru că aceştia nu ar mai trebui să investească în transport deloc, ci doar în bucle locale, unde investiţia este mai mică, a mai explicat directorul general al companiei, Mihai Barbu.

Redăm cele mai importante declarații ale directorului general. Întregul interviu este disponibil aici.

  • Rețeaua companiei și extinderea acesteia:

Peste 6.000 de kilometri cu ce am făcut anul trecut, iar anul acesta mai facem 200 de km şi, uşor-uşor, creştem. Cred că la anul vom face iarăşi mai mult. Avem şi o limită la care ne vom opri, dar limita este destul de departe. Noi administrăm o reţea de fibră optică de 6.000 de km, dar mai avem încă 5.000 de km de reţea analogică, pe care trebuie să o înlocuim, pentru că noi asta facem de fapt: înlocuim reţeaua analogică cu reţea digitală, pentru că tot vorbim de digitalizare. Ne oprim undeva la 5.000, dar până la 5.000 avem mult de construit. Deci, va trebui să înlocuim toată reţeaua analogică cu reţea de fibră optică. Fiind proprietatea noastră, este mult mai uşor să o înlocuim. Atunci o să devenim proprietarii unei reţele de fibră optică destul de mare. Din această reţea, mare parte este proprietatea statului român, în concesiune la CFR SA şi în administrare la noi, acum. Nu se întâmpla acest lucru până anul trecut, spre sfârşitul anului, şi nu puteam să furnizăm servicii decât pe reţeaua noastră care era formată din acei 750 de km care s-au construit din 2002 şi până în 2021, plus ce am făcut noi anul trecut. Acum putem să furnizăm servicii pe toată această reţea.

  • Extinderea serviciilor de date mobile pe rețeaua feroviară

Pot să vă spun despre un proiect pe care am vrut noi să-l implementăm la CFR SA şi nu am renunţat, dar deocamdată nu am mai făcut nimic: un proiect pentru wi-fi în tren. Însă, în special operatorii feroviari privaţi de transport de călători au internet în tren de la furnizorii de servicii mobile. Acum toată lumea are un telefon şi poate intra direct pe telefon, nu-i mai trebuie wi-fi. Problema pe care o au călătorii este că sunt zone unde nu este semnal şi atunci chiar dacă ai telefon şi chiar dacă operatorul feroviar a pus wi-fi în tren tot nu este semnal. Şi atunci noi ne-am gândit, având această reţea care este în cursul căii ferate, să putem să oferim wi-fi din această reţea şi atunci vom avea semnal oriunde. Avem câteva constrângeri şi de aceea vă spuneam că deocamdată ne-am oprit puţin. Avem câteva constrângeri tehnice, dar sperăm să le rezolvăm. Avem o constrângere legată de alimentarea acelor echipamente cu electricitate, pentru că sunt de-a cursul căii ferate şi nu avem de unde să le alimentăm, dar căutăm soluţii. Acum sunt variante alternative, căutăm o soluţie şi acest proiect am vrea să îl implementăm. Noi am propus asta ministerului, companiei de căi ferate, toată lumea e de acord, dar trebuie să găsim soluţia tehnică şi îl vom implementa. Echipamentele nu costă foarte mult, reţeaua există, nu ar costa foarte mult. Trebuie doar să găsim variante alternative de alimentare cu energie electrică pentru aceste echipamente şi cam asta-i tot. Aici ne-am oprit, dar nu am renunţat la proiect.

  • Investiții pe anul în curs

Anul acesta investim 5.363.103 lei, mai puţin decât anul trecut. Anul trecut am investit în jur de 7 milioane de lei, dar, cum vă spuneam, anul acesta mergem către a repara aceste clădiri şi a cumpăra echipamente noi, pentru că în domeniul nostru tehnologia evoluează destul de rapid. Nu s-au mai cumpărat de mult echipamente şi anul acesta vom investi în acest lucru.

Nu, nu avem fonduri europene. Investiţiile le facem din fonduri proprii şi le facem în afară de reparaţiile acestea de care vă spuneam, pe care nu le putem face cu angajaţii noştri. În rest, toate le facem cu angajaţii noştri, adică upgradarea reţelei de fibră optică, construirea de reţele de fibră optică, absolut totul facem cu angajaţii noştri.

Avem proiectele acestea de investiţii, care pe de o parte sunt de construcţie de reţea de fibră optică, iar pe de altă parte reparaţiile acestor clădiri, şi încercăm uşor-uşor să informatizăm procesele interne. Am început cu salarizarea anul trecut, anul acesta continuăm cu resursele umane şi contabilitatea. Din păcate, până acum aceste procese interne nu erau informatizate, aşa au funcţionat, şi de anul trecut am început acest proces, îl continuăm anul acesta şi sper să-l şi finalizăm. De aceea, avem şi un plan de optimizare-eficientizare a activităţii noastre, în sensul în care aducem… Noi funcţionăm în fiecare sucursală – avem opt sucursale zonale – în fiecare sucursală zonală funcţionăm cu serviciu de contabilitate, cu serviciu comercial, resurse umane, SSM. Toate acestea le vom centraliza la nivel de conducere, cu loc de muncă în acele sucursale. Aşa încercăm să optimizăm procesele interne, ca deciziile să fie puse în aplicare mult mai uşor. În fiecare sucursală vor rămâne cel puţin doi contabili, de exemplu, în funcţie de nevoile sucursalei. Sunt sucursale mai mari sau sucursale mai mici. Sunt sucursale cu 60 de angajaţi, gen Constanţa, sunt sucursale cu 110 angajaţi: Bucureşti, Cluj sau Iaşi. Sunt sucursale mari şi acolo vor fi doi economişti şi un contabil principal, în altele vor fi doar doi economişti. La fel şi în Comercial, vor rămâne mai puţini decât sunt acum, dar aşa a fost construită această companie. Cei din Comercial sunt la bază ingineri şi atunci ei merg către zona tehnică unde avem ceva probleme de personal, pentru că personalul nostru este destul de în vârstă, ies la pensie destul de mulţi şi atunci am găsit această variantă: ca inginerii din Comercial să meargă către zona tehnică. Aşa umplem acest gol din zona tehnică. Şi cred că din tot acest proiect al nostru nu vor pleca oameni, dar asta depinde şi de ei.

IN THE SPOTLIGHT

Aproape 10.000 de ceferiști „păcăliți” de Guvern în noua lege a pensiilor

Aproape 10.000 de ceferiști care ar fi putut ieși la pensie mai devreme cu cinci ani pe baza legii 195 pierd acest drept odată...

Ultimele Articole