sâmbătă, februarie 22, 2025
spot_img

Telecomunicații CFR, proiect PNRR pentru accesibilizare servicii date în mediul rural

Compania Telecomuncații CFR, deținătoarea unei rețele de 6000 km de fibră optică interurbană și 500 de locații puncte de acces în țară intenționează derularea unui proiect PNRR care prevede aducerea de servicii date până în fața casei în sute de localități din România, considerate acum pete albe pe harta acoperirii cu astfel de date. Marți, prima parte a celei de-a doua zi a evenimentului Conferințele Club Feroviar a fost dedicată unor prezentări tehnice susținute de companii române și străine, cadre universitare.

Proiectul ale cărui repere au fost prezentate succint de Mihai Barbu director general Telecomunicații CFR va aduce serviciile de date mult mai aproape de consumatorii finali ai acestora. Vrem ca o firmă din o parte a țării să poată oferi servicii unor locuitori din altă parte a țării, in fața locuinței acestora.

Proiectele anterioare RoNET 1 și 2 par a fi păcătuit tocmai din acest punct de vedere și nu sunt definitivate nici acum. Noul proiect in coopoerare cu Ministerul Digitalizării ar avea o valoare de 96 milioane euro si presupune realizarea inclusi de bucle locale.

Proiecte importante de servicii date

Compania are o paletă importantă de proiecte de viitor. „Încercăm să trecem de la analog la digital mai sunt încă 5.000 km retea analogică în România și încercăm să o transformăm în digitală cât de mult posibil”, spune el.

Rețeaua de telecomunicații cuprinde peste 6.000 km fibră optică interurbană, fiind în continuă expansiune și modernizare. În prezent dispune de puncte de acces ȋn peste 500 de locații inclusiv toate reşedințele de județ şi oraşele mari din țară precum şi ȋn 9 puncte de trecere a frontierei: Giurgiu, Stamora Moravița, Curtici, Episcopia Bihor, Halmeu Frontieră, Valea Vişeului, Vicşani, Ungheni Prut, Pod Prut Giurgiuleşti.

Proiecte în curs ale Telecomunicații CFR

  • Modernizarea infrastructurii de comunicații din analog în digital în cadrul sucursalelor București, Cluj, Iași, fapt ce va facilita oferirea de servicii calitativ superioare pentru clienții din sfera feroviară și non-feroviară
  • Realizare “la cheie” rețele FTTH pentru operatorii importanți din piața de telecomunicații.
  • Instalarea de fibră optică în zonele încă neacoperite, fapt ce va crea noi tronsoane, ce oferă posibilități multiple de utilizare.
  • Proiectul FLEXI-cross (Flexible and Improved Border-Crossing Experience for Passengers and Authorities) urmărește creșterea securității și fiabilității controalelor UE la frontieră pentru persoane și mărfuri, sporind și îmbunătățind în același timp capacitățile de gestionare a frontierelor, prin dezvoltarea, implementarea și validarea unui set de instrumente de soluții inovatoare de control la frontierele rutiere, feroviare și portuare. Proiectul implică 9 firme și 3 autorități europene de frontieră cheie din 6 țări precum Italia, Cipru, România, Republica Moldova, Grecia, Germania, se va întinde pe o perioada de 36 luni.
  • Proiectul FOR-FREIGHT (Flexible, multi-modal and Robust FREIGHt Transport) în care și societatea noastră este implicată împreuna cu încă 18 firme din Europa (printre care 4 din România, iar celelalte din țări precum Grecia, Portugalia, Spania, Cipru, Belgia și Austria) își propune să maximizeze utilizarea capacității de transport multimodal de marfă și să reducă costul mediu al transportului de marfă prin dezvoltarea de soluții noi și integrarea acestora cu sistemele logistice vechi. Proiectul a fost demarat in Septembrie 2022, se va întinde pe o perioada de 40 luni, iar în România a fost ales pentru probe și implementare portul Galați (care este cel mai mare port de pe Dunăre și al doilea cel mai mare port românesc).

Alte proiecte prevăd montarea de stații de alimentare cu electricitate ale vehiculelor și montarea de panouri fotovoltaice pe propriile clădiri.

Urmărește aici prezentarea lui MIhai Barbu

Vasile Iacob, TPF Inginerie: Absolvenților le trebuie prezentată lumea digitală

Din partea TPF Inginerie, Vasile Iacob, director cercetare inovare a prezentat Soluții BIM (modelare informațională a construcțiilor). Inovarea este cerință în PNRR iar până în 2028 trebuie să devină obiectiv în toate proiectele, luat în considerare încă din faza de achiziție publică. Modelele digitale sunt copii fidele 1:1 a obiectivelor din șantier.

BIM transformă industria feroviară, oferind o modalitate mai eficientă, mai rentabilă și mai sigură de proiectare, construcție și întreținere a infrastructurii feroviare.

Tehnologia BIM permite proiectanților să creeze un model virtual al infrastructurii feroviare, reducând riscul erorilor de proiectare și al conflictelor;

În etapa de întreținere, BIM poate permite monitorizarea și analiza în timp real a performanței infrastructurii feroviare, identificând problemele potențiale înainte ca acestea să apară. În ciuda provocărilor legate de implementarea BIM în industria feroviară, beneficiile potențiale sunt semnificative;

Industria trebuie să investească în programe de standardizare, educație și formare și să găsească modalități de a echilibra costul implementării acestor tehnologii cu potențialele beneficii;

Îmbrățișarea acestor tehnologii va permite dezvoltarea rețelelor feroviare de mare viteză și a căilor ferate inteligente, permițând industriei feroviare să rămână o componentă vitală a infrastructurii moderne de transport.

Vasile Iacob a mai recomandat ca astfel de tehnologii să fie prezentate studenților în universități astfel încât să îi deschidă spre lumea digitală, conștienți de noile realități.

Urmărește aici prezentarea lui Vasile Iacob

RailVision, inspecția căii ferate la 160 km/oră

Din partea RailVision, companie israeliană în care Knorr Bremse deține un pachet de acțiuni, Andreas Iwainsky a prezentat seria Z de echipamente de monitorizare a liniilor de cale ferată un sistem inovativ care scanează linia și partea de traverse.

Sistemul permite inspecția liniei la parametri solicitați de beneficiar și la viteze de până la 160 km oră. Echiapementele prelucrează informație la un volum brut de 3 Tb pe suta de km parcurși, la 10Gb prelucrat pe suta de km, fiind posibilă livrarea datelor în cloud, rapoarte personalizate etc. Devin vizibile toate defectele căii ferate, precum elemente de prindere desprinse, ciupituri ale șinelor, traverse crăpate etc.

Urmărește aici prezentarea lui Andreas Iwainsky

Soluții tehnice de protecție anticorozivă

Alte două prezentări au fost susținute de profesorul Horațiu Vermeșan, Universitatea Tehnică Cluj Napoca și Asociația zincatorilor din România și Valentin Vasile Ungureanu, profesor Universitatea Brașov. Ultimul a prezentat soluții de protejare bazate pe polimeri/poliuree. Acestea au fost deja folosite în România spre exemplu la viaductul peste DN1 spre Otopeni, copertina gării Brăila etc. Soluția poate fi folosită la linii fără joante micșorând eforturile introduse in linii de variațiile mari de temperatură.

Profesorul Vermeșan a prezentat tehnologia zincării termice, prin scufundare în băi, care conferă protecții anticorozive de până la 50 de ani.

Urmărește aici prezentarea lui Vermeșan și, respectiv, Ungureanu.

În finalul primei părți a celei de-a doua zile a evenimentului, Ioan Buciuman, consultant Club Feroviar, a susținut o prezentare privitoare la Identificarea și Evaluarea Riscurilor în Sistemul de Transport Feroviar.

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole