Tashkent Metro va construi o noua linie de peste 50 kilometri

Caile Ferate din Uzbekistan, care au in administrare si reteaua de metrou din capitala Tashkent, au anuntat ca intentioneaza sa construiasca o noua linie de metrou, in lungime de 50 kilometri. Constructia ar putea demara in 2021.

„Noua linie de metrou va fi construita insa la suprafata, va avea lungimea de 52,1 kilometri, iar viteza medie de deplasare a trenurilor va fi de 60 km/h. Durata unei calatorii dus-intors va fi de 1 ora si 10 minute”, a precizat Oybek Khudoikulov, Vice-presedintele Consiliului de Administratie al Cailor Ferate din Uzbekistan si Presedinte al subsidiarei Tashkent Metro.

Intr-o prima etapa, vor fi construite opt statii de metrou, pe ruta Dustlik – Kuilyuk. In total, linia va avea 35 de statii. In cadrul acestui proiect vor fi construite si doua depouri noi. Potrivit lui Khudoikulov, alte doua proiecte, de extindere a liniilor existente, se afla in plin proces de derulare.

Unul dintre proiecte vizeaza extinderea liniei Sergeli, pe o sectiune de 7,1 kilometri. Acest proiect va fi finalizat pana in 2020, iar costul total se ridica la 170,1 milioane dolari. Statiile vor fi construite pentru metrouri compuse din cate patru garnituri.

Cel de-al doilea proiect implica extinderea liniei Yunusabad cu 2,93 de kilometri. Lucrarile pentru aceasta etapa se ridica la un cost de 124,8 milioane dolari. Autoritatile estimeaza ca acest proiect va fi finalizat in 2019.

Tashkent este unul din orasele moderne ale statului Uzbekistan si, spre deosebire de alte orase precum Samarkand, Khiva si Bukhara, nu a pastrat atat de multe monumente din epoca medievala, ci doar cateva urme ale vechiului oras. Una din constructiile moderne din capitala este si reteaua de metrou, prima din Asia Centrala. De fapt, in regiune doar orasul Alma-Ata din Kazahstan mai detine o retea de metrou.

Astfel, in prezent metroul din Tashkent are trei linii, pe o lungime totala de 36,2 kilometri si cu 29 de statii.