Tarile Visegrad au elaborat studiul liniei de mare viteza Budapesta-Varsovia

22 martie 2019

Pregatirea studiului de fezabilitate al liniei de mare viteza Budapesta-Bratislava-Ostrava-Varsovia se afla in desfasurare. Proiectul face parte din strategia de conexiune a celor patru tari apartinand grupului Visegrád, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia.
Pentru acest proiect, Grupul Visegrád se bazeaza pe participarea Bancii Europene de Investitii in finantarea proiectului.
In martie 2019, BEI a anuntat ca Platforma europeana de consiliere in materie de investitii (EIAH) lucreaza la dezvoltarea Platformei Visegrad de Consiliere si Investitii care va avea ca obiectiv atragerea investitiilor in tarile Visegrad pentru proiecte majore care includ legatura feroviara de mare viteza intre capitalele grupului Visegrad.
In urma unei intalniri cu vicepresedintele BEI, Vazil Hudák, Ministrul Afacerilor Externe si Comertului din Ungaria, Péter Szijjártó, a declarat ca „tarile Visegrad se pregatesc pentru una dintre cele mai mari investitii din istoria Grupului Visegrad pentru constructia liniei feroviare de mare viteza Budapesta-Bratislava-Ostrava-Varsovia”.
In ianuarie, experti din cadrul grupului s-au intalnit in Bratislava pentru a discuta posibilitatea dezvoltarii legaturii feroviare de mare viteza in Europa Centrala. Expertii au discutat despre aspectele operationale si tehnice necesare planificarii cu succes a proiectului. Aceasta a fost prima intalnire a Grupului de Lucru infiintat in timpul Intalnirii Ministeriale a Grupului Visegrad cu privire la transportul feroviar de mare viteza, care a avut loc in perioada 30 septembrie – 1 octombrie in cadrul presedintiei Slovaciei a Grupului Visegrad.