O ușă deschisă a unui tanc încărcat pe tren a avariat, în luna noiembrie a anului trecut, instalații feroviare din stația CF Carei. Între timp, AGIFER a făcut public raportul de investigare a evenimentului feroviar în care a fost implicat un transport militar NATO. Cu prilejul investigării incidentului s-a mai descoperit și faptul că doi ceferiști nu și-au făcut treaba cum trebuie.
Incidentul a avut loc la data de 16 noiembrie 2024, pe raza de activitate a Sucursalei Regionale CF Cluj, în stația CFR Carei și a constat în lovirea unor elemente ale instalațiilor feroviare de către o ușă de vizitare deschisă de la ”echipamentul încărcat pe vagonul nr. 31804863701-7, aflat în compunerea trenului de marfă nr. 56522 016, aparținând SC Deutsche Bahn Cargo România SRL”, potrivit Raportului AGIFER.
În document nu se precizează că a fost vorba de un tanc, însă unele formulări din raport lasă să se înțeleagă acest lucru, care a și fost confirmat pentru Club Feroviar de surse din cadrul operatorului. ”Urmare a informărilor telefonice, pentru primele constatări, prelevarea de probe şi consemnarea acestora în procese verbale, în stația Dej Triaj s-au prezentat reprezentanți ai AGIFER, ai Biroului Transporturi Militare Cluj (sublin. ns.) și ai RRSCF Cluj”, se arată în Raport. De asemenea, documentul se încheie astfel: ”Prezentul Raport de Investigare se va transmite Autorității de Siguranță Feroviară Română, administratorului de infrastructură feroviară CNCF CFR SA și Biroului Transporturi Militare Cluj (sublin. ns.)”.
Totodată, spre deosebire de toate celelalte Rapoarte de investigare ale AGIFER, în acesta nu sunt prezente fotografii cu vagonul implicat, ci doar o fotografie generică (”model”) a unui vagon seria Samms. În afară de aceasta, în document mai există o singură fotografie, cu semnalul avariat din stația Carei.
Tanc încărcat pe tren într-o ”țară terță”
Odată făcute aceste precizări, să vedem filmul evenimentelor din acea zi de toamnă. La data de 16 noiembrie 2024, trenul de marfă nr. 56522 016 a circulat pe relația Curtici – Ciumeghiu – Zalău Nord – Dej Triaj, remorcat cu locomotiva DA 1015 a DB Cargo Romania.
”Vagonul nr. 701-7 a fost încărcat într-o țară terță și a fost luat în primire de către DBCR la frontiera Curtici, de la un OTF cu sediul într-o țară terță”, se arată în Raport. De aici reiese faptul că acest tanc încărcat pe tren nu era românesc, ci al unei alte țări membră a NATO.
La intrarea în țară, garnitura a fost verificată, inclusiv vagonul respectiv, și s-a constatat că nu existau piese care să intre în gabaritul de liberă trecere. Marfarul a fost expediat din stația CFR Curtici pe 16 noiembrie 2024, la ora 02:05 și a circulat în condiții bune până la stația CFR Valea lui Mihai. De aici a plecat la ora 13:13, iar după aproape 30 km s-a produs o frânare de urgență la inductorul de 2000 Hz de la bariera din stația CFR Carei, care fusese lovită de un camion. După ce s-a lămurit că nu este niciun pericol, mecanicul a pus din nou trenul în mișcare spre stația Carei.
Instalație de semnalizare avariată
Ulterior trecerii garniturii, impiegatul de mișcare a observat scara semnalului de ieșire XIII îndoită, drept pentru care a avizat personalul SCB pentru efectuarea verificărilor.
”După prezentarea personalului SCB în stația CFR Carei și verificarea efectuată la instalația de semnalizare s-a constatat reperul semnalului de ieșire XIII cu urme de lovire, la aprox. 2300-2600 mm de la NSS (nivelul superior al șinei – n.red.) și scara semnalului îndoită, care proveneau din interacțiunea cu elemente de material rulant sau încărcătura din compunerea trenurilor în circulație”, se arată în Raport.
S-a dispus verificarea trenului de marfă nr. 56522016 în stația CFR Zalău Nord, având în vedere faptul că trenul avea prevăzută revizie tehnică în tranzit. Cu această ocazie s-a constatat la ”echipamentul” încărcat pe vagonul nr. 701-7 (ultimul din compunerea trenului) o ușă de vizitare care s-a deschis în timpul mersului, deoarece îi lipsea axul de înzăvorâre, iar ușa în stare deschisă intra în gabaritul pentru elemente ale instalațiilor feroviare. Pe ușă s-au găsit urme de vopsea ca urmare a contactului cu un corp din exterior, care s-a dovedit a fi semnalul din stația Carei. Ușa deschisă a fost readusă la poziția închis și a fost completată și înzăvorâtă de către personalul specializat.
Starea tehnică a ”echipamentului” a produs incidentul
Investigatorii feroviari notează faptul că la momentul expedierii trenului din stația CFR Ciumeghiu, ușa de vizitare de la echipamentul încărcat pe vagonul respectiv avea axul de înzăvorâre amplasat în poziția normală.
”Sub acțiunea solicitărilor din exploatare, s-a produs căderea axului de înzăvorâre, nemaifiind astfel asigurată menținerea ușii de vizitare în poziție închisă. Ulterior, sub acțiunea vibrațiilor din exploatare, s-a produs deschiderea ușii de vizitare de la echipamentul încărcat pe vagonul nr. 701-7, iar ușa deschisă a intrat în gabaritul pentru elemente ale instalațiilor feroviare și a lovit semnalul de ieșire XIII, în stația CFR Carei. Având în vedere cele menționate anterior, comisia de investigare consideră că starea tehnică a echipamentului încărcat pe vagonul nr. 701-7 a produs incidentul”, se menționează în document.
Tot aici se precizează faptul că în timpul desfășurării investigației, DB Cargo Romania a făcut o evaluare de risc privitoare la „Lipsa elementelor de înzăvorâre de la elementele mobile ale echipamentelor încărcate pe vagoane” și a actualizat evidența pericolelor, pentru a ține sub control riscul de producere a unor incidente similare în viitor.
Doi angajați ai CFR SA nu și-au făcut treaba cum trebuie
Cu prilejul investigării incidentului, inspectorii AGIFER au descoperit și că doi angajați ai CNCF CFR SA nu și-au făcut treaba cum trebuie, însă acest lucru nu a contribuit la producerea ciocnirii instalației de semnalizare din stația Carei.
După frânarea de urgență de la Carei, cauzată de lovirea barierei de către un camion, despre care am menționat anterior, mecanicul de locomotivă a avizat impiegatul din stație și a primit număr de înregistrare din RRLISC. Apoi, după ce a ajuns în stația CFR Zalău, mecanicul a predat către impiegat o Avizare scrisă privind producerea frânării de urgență de la Carei.
”Pe parcursul procesului de investigare, a reieșit că personalul CNCFR din stația CFR Carei a omis să facă verificări privind împrejurările în care s-a produs frânarea de urgență. Totodată, pe parcursul procesului de investigare, a reieșit că personalul CNCFR din stația CFR Zalău Nord a omis să transmită către stația CFR Carei Avizarea primită de la mecanicul de locomotivă. Aceste omisiuni nu constituie factori care au condus la producerea incidentului feroviar, însă sunt reținute ca neconformități”, se mai precizează în Raport.