luni, aprilie 15, 2024
spot_img

Strabag-Swietelsky contestă din nou licitația de peste 3 miliarde lei pentru modernizarea a 86 kilometri cale ferată

După ce CFR SA a decis că asocierea RailWorks e câștigătoarea contractului de lucrări în proiectul cu valoare estimativă de 3,1 miliarde lei, compania austriacă Strabag, liderul asocierii Brasig a decis să conteste decizia CFR la Tribunalul București.

Swietelsky contestă din nou licitația

Cu câteva ore înainte de expirarea termenului până la care se putea contesta decizia CFR prin care a fost desemnată câștigătoare oferta firmelor Aktor-Alstom-Euroconstruct Trading pentru modernizarea a 86 de kilometri de cale ferată, asocierea austriacă condusă de compania Strabag a decis să își exercite dreptul de a contesta decizia.

Potrivit informațiilor oferite de site-ul Tribunalului București, Secția de contencios administrativ și fiscal, Strabag a depus joi o acțiune împotriva deciziei CFR SA.

Club Feroviar avertiza recent, într-un articol disponibil aici, că decizia CFR de a atribui contractul asocierii RailWorks nu semnifică încheierea unor dispute vechi de aproape trei ani și care riscă să se soldeze cu pierderea de fonduri nerambursabile importante din partea UE, pentru modernizarea căii ferate. De altfel, un semnal important de alarmă în acest sens a fost tras cu doar câteva luni înainte de Lucian Bode, deputat, șeful Comisiei pentru Transporturi din Camera Deputaților.

Swietelsky contestă din nou licitația. Ce se întâmplă mai departe

Nu este clar dacă în cazul în care Tribunalul București va respinge acțiunea Strabag – Brasig această asocierea va avea posibilitatea de a contesta din nou, mai departe, decizia la Curtea de Apel.

Oferta asocierii RailWorks a fost cu 40 de milioane de euro mai mică decât cea a asocierii Swietelsky – Strabag, însă nu a fost acceptată deoarece – argumenta CFR SA într-o primă fază- Euroconstruct Trading, companie membră a asocierii RailWorks, este în insolvență. Potrivit legii 99 din 2016 privind achizițiile sectoriale, când unul dintre participanți intră în insolvență, autoritatea contractantă trebuie să ceară acestuia explicații privind ducerea contractului la îndeplinire. Euroconstruct Trading nu era nici măcar liderul asocierii, acesta fiind firma franceză Alstom.

În prima fază, deși la data de 20 februarie Euroconstruct Trading a informat CFR asupra stării de insolvență, trei săptămâni mai târziu asocierea din care făcea parte chiar a primit înștiințare de la CFR în care se spunea că oferta este admisibilă și că este pe primul loc. După o corespondență care a durat 3-4 luni asocierea câștigătoare a fost informată că a fost exclusă.

Sursa de finanţare pentru modernizarea subsecţiunilor Braşov – Apaţa şi Caţa – Sighişoara, în lungime totală de 86 de km, este asigurată din fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat, iar obiectivul general al contractului este dezvoltarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare pentru atingerea vitezei maxime de circulaţie de 160 km/h, pentru trenurile de călători.

Contractul prevede o gamă variată de lucrări de infrastructură şi suprastructură feroviară: terasamente, linii C.F, consolidări poduri, podeţe, tuneluri, pasaje superioare, linie de contact, sistem de informare a călătorilor, energoalimentare, telecomunicaţii, comunicaţii pentru semnalizare, fibră optică, supraveghere video, instalatii electrice, instalatii sanitare, instalaţii termoventilaţie, apărări de maluri, semnalizare, protecţia mediului.

Prin modernizarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare se asigură condiţii tehnice pentru circulaţia trenurilor de călători şi marfă cu viteze superioare de 160 km/h pentru trenurile de călători şi de 120 km/h pentru trenurile de marfă, creşterea gradului de confort şi de siguranţă a traficului feroviar.

Acum, Strabag si Swietelsky contestă din nou licitația.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC susține de 25 de ani rolul inginerilor consultanți

  Asociație profesională nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (ARIC), grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești. Înființată în anul...

Ultimele Articole