Achiziția de autoturisme și SUV-uri pentru CFR SA se face fără nicio regulă unitară, ci doar după cum consideră directorul fiecărei regionale. Astfel, la achiziții similare apar diferențe semnificative de preț, în funcție de sucursala care a lansat licitația. Dacă achiziția s-ar fi făcut în mod centralizat, la nivelul companiei, prețul nu doar că ar fi fost unitar, ci și mai mic, având în vedere că se comanda un număr mai mare de unități.
Club Feroviar a analizat procedurile de licitație pentru cumpărarea de autoturisme și SUV-uri lansate în ultima perioadă de sucursalele regionale ale Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA.
La unele s-au cerut dotări suplimentare, cum ar fi încălzire în scaunele din față sau volan îmbrăcat în piele, iar la altele nu. Ceea ce sare în ochi chiar și unui necunoscător în domeniu este diferența de preț de la regională la regională, în cazul unor proceduri de achiziție similare, aproape identice, lansate într-un timp relativ scurt.
Regionala Brașov și-a adus aminte că-i mai trebuie un SUV
Vom începe cu ultimul anunț de licitație, publicat în urmă cu două zile de Regionala Brașov a CFR SA, cu titlul ”Autoturisme”. Valoarea totală estimată este de 294.958 de lei, echivalentul a aproximativ 60.000 de euro.
Procedura, care are ca termen limită de depunere a ofertelor data de 5 decembrie 2022, este împărțită în două loturi, după cum urmează:
- Lot 1 – Autoturism/SUV – 1 bucată
Valoarea estimată fără TVA: 94.958 de lei.
- Lot 2 – Autoturism – 3 bucăți
Valoarea estimată fără TVA: 200.000 de lei.
Tot la Regionala Brașov, la începutul lunii august, a mai fost publicat un anunț de licitație, privind cumpărarea unui singur SUV, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar. Valoarea totală estimată a contractului era de 96.639 de lei, echivalentul a aproape 20.000 de euro. Între timp, potrivit anunțului din SEAP, contractul a fost adjudecat de firma Euro-Motor, pentru suma de 96.520,05 lei.
Dar de unde diferența de valoare estimată a contractului, de peste 2.000 de lei, între două licitații lansate de aceeași entitate? Răspunsul îl oferă caietele de sarcini ale celor două proceduri: în primul se cereau dotări suplimentare, cum ar fi volan îmbrăcat în piele, prize USB la locurile din spate, scaunele din față încălzite, radio DAB, ecran tactil de 8 inch, sistem de navigație, replicare smartphone, patru difuzoare, USB. Multe dintre acestea nu se mai regăsesc la licitația lansată marți.
Trei SUV-uri pentru CFR SA, cumpărate mai ieftin la Regionala București
O valoare identică a fost propusă și de Regionala București a CFR SA, care a lansat o licitație similară la finele lunii august, cu un preț unitar identic, după cum a scris Club Feroviar. Valoarea totală estimată a contractului era de 289.917 lei, echivalentul a aproape 60.000 de euro, dar era vorba de trei SUV-uri. Și aici, dotările cerute erau identice cu cele de la Brașov. Potrivit anunțului din SEAP, licitația a fost câștigată de Renault Commercial Roumanie, pentru suma de 281.655 de lei, adică 93.885 de lei pe bucată.
Concluzia nu poate fi decât una singură: s-au cumpărat mai multe bucăți, iar prețul unitar a fost mai mic.
Regionala Craiova oferă mai puțin pentru autoturisme și SUV-uri
În fine, și Regionala Craiova a CNCF CFR SA a lansat săptămâna trecută o licitație pentru cumpărarea, printre altele, a trei autoturisme și a unui SUV, așa cum a scris Club Feroviar la vremea respectivă.
Valoarea totală estimată a lotului pentru cele trei autoturisme este de 184.800 de lei, deci un preț unitar de 61.600 de lei. După cum am arătat mai sus, Regionala Brașov oferă, tot pentru trei autoturisme, o sumă de 200.000 de lei, deci un preț unitar de 66.666 de lei (Doamne ferește!). Cu peste 5.500 de lei (mai mult de 1.000 de euro) mai mare decât la Craiova.
Cât privește SUV-ul pe care vrea să-l cumpere Regionala Craiova, el are o valoare estimată la licitație de 94.600 de lei, apropiată de cea cu care a fost atribuit contractul la Regionala București, dar cu 2.000 de lei mai mic decât cea de la Regionala Brașov (prima licitație). Acum, și cei de la Brașov au mai scăzut din sumă, dar și din pretențiile referitoare la dotări, așa cum am arătat mai sus.
Mijloacele de transport auto, folosite la inspecția lucrărilor
Nu neagă nimeni necesitatea cumpărării de autoturisme sau SUV-uri pentru CFR SA. Necesitatea este explicată în fiecare anunț de licitație.
Pe raza fiecărei regionale de cale ferată sunt în execuție lucrări de reabilitare și modernizare. De asemenea, prin programele de investiții și de reparații capitale, curente și de întreținere sunt în desfășurare lucrări la linii, instalații, poduri, terasamente sau stații. Realizarea acestor lucrări, atât din faza de proiect, cât și în fazele de execuție și recepție, impune prezența la teren a personalului propriu pentru discuția sau soluționarea diferitelor aspecte semnalate în diferite faze de realizare a investițiilor.
De asemenea, parcul auto de la fiecare regională este învechit, iar în ultimii ani au fost efectuate casări la mijloacele auto existente din cauza utilizării îndelungate, având un grad ridicat de uzură fizică și morală. Au defecte la sistemul motor, pompa de apă și furtunuri de alimentare, sistem de răcire, sistem de transmisie, cutie de viteză, sistem de direcție și de frânare, sistemul de suspensie, instalație electrică, caroserie etc. Unde mai pui că, fiind vechi, aceste autovehicule au un consum ridicat de combustibil și costurile cu repararea și întreținerea lor sunt foarte mari.
Achiziția de SUV-uri pentru CFR SA ar trebui făcută centralizat, dar nu pe modelul Bode
În concluzie, achizițiile sunt necesare, însă fiecare sucursală regională le face după cum o taie capul, iar statul român iese în pierdere.
Dacă achizițiile s-ar fi făcut la nivelul centralului CNCF CFR SA sau tot centralizat, la o singură regională pentru toate cele opt (cum s-a mai procedat în cazul computerelor, de exemplu), s-ar fi economisit bani. Lotul licitat ar fi conținut mai multe unități, iar prețul ar fi fost mai mic. Cu o singură condiție: procedurile să nu fie ”inspirate” de cele pentru BMW-uri de la Poliția Română, instituție păstorită de fostul ministru al Transporturilor Lucian Bode.