spot_img
marți, mai 17, 2022
spot_img

Tribunalul București a decis suspendarea grevei STB. Sindicaliștii refuză reluarea activității

Tribunalul București a decis joi după-amiază suspendarea grevei STB și a dispus ”reluarea imediată a activității”. Numai că angajații STB au refuzat să scoată pe traseu tramvaiele, troleibuzele și autobuzele, prilej pentru primarul general Nicușor Dan să treacă la amenințări la adresa liderul sindical Vasile Petrariu, consilier general din partea PSD. 

Sentința tribunalului este executorie, chiar dacă poate fi atacată cu apel. Cu toate acestea, la ore bune de la pronunțarea ei, mijloacele de transport ale STB au rămas în continuare în autobaze și depouri.

Vasile Petrariu se spală pe mâini și lasă la latitudinea angajaților decizia de reluare a activității

Sindicatul din STB îi va informa pe angajaţi cu privire la decizia Tribunalului Bucureşti privind suspendarea grevei, iar aceştia vor decide ce au de făcut mai departe, a declarat pentru Agerpres preşedintele Sindicatului Transportatorilor Bucureşti, Vasile Petrariu.

„Nu am primit încă nicio decizie, nicio comunicare de la tribunal, doar am văzut la televizor. Dacă asta va fi decizia, îi vom informa pe oameni şi oamenii vor decide ce au de făcut. Suntem obligaţi să-i informăm, iar oamenii vor decide, pentru că şi până acum noi nu am avut treabă cu acest conflict. S-a tot vehiculat că e grevă, dar nu, nici pe departe, pentru că nici nu aveam cum să facem grevă. Îi vom informa pe oameni şi rămâne la latitudinea lor, desigur”, a spus Vasile Petrariu.

Nicușor Dan face apel la reluarea lucrului și îl amenință pe liderul sindical

Primarul general Nicușor Dan a făcut joi seara apel la reluarea lucrului și l-a amenințat pe liderul sindical Vasile Petrariu că va avea aceeași soartă ca Ion Rădoi, liderul USLM.
„Decizia Tribunalului București din această după-amiază e clară: greva orchestrată politic de la STB se suspendă. E o decizie executorie, deci trebuie pusă în aplicare de urgență. Lucrul trebuie reluat imediat, iar mijloacele de transport să fie puse în funcțiune ca să deservească bucureștenii. Sper că nimeni – niciun lider de sindicat, niciun sindicalist controlat politic – nu va îndrăzni să sfideze o decizie a instanței și să incite în continuare la grevă. Sunt în continuare deschis dialogului și aștept să discut cu sindicaliști care reprezintă interese sindicale, nu interese politice. Până la această oră nu am primit niciun răspuns la această invitație de a dialoga. În același timp, însă, mijloacele de transport STB trebuie să se întoarcă pe trasee, iar transportul public de suprafață în Capitală trebuie să revină la normal cât mai repede. Pentru liderul de sindicat membru PSD, Vasile Petrariu, am un mesaj foarte clar: va avea soarta lui Ion Rădoi. Liderii sindicali care reprezintă forțe politice și nu salariați, care își folosesc pozițiile sindicale pentru interese personale și pentru interesele politicienilor care-i manevrează nu pot avea parte de respectul bucureștenilor”, a scris edilul pe contul său de Facebook.

STB a cerut încă de dimineață încetarea grevei

Societatea de Transport București (STB), companie subordonată Primăriei București, a cerut încă de dimineață judecătorilor să suspende greva sindicaliștilor, pe care o consideră ilegală pentru că nu au fost respectate reglementările legale. Magistrații au analizat speța în regim de urgență.

Transportul public de suprafață din București este paralizat, joi, din cauza unui protest spontan al angajaților STB, care cer măriri de salarii și condiții mai bune de muncă. 1.450 de autobuze, troleibuze și tramvaie au rămas în depouri și autobaze, iar directorul general al STB, Adrian Criț, a acuzat liderii de sindicat că au interese ascunse și a amenințat cu plângeri penale. Președintele Sindicatului Transportatorilor București, Vasile Petrariu, este consilier general din partea PSD.

CITEȘTE și GALERIE FOTO Cartierul bucureștean care nu este afectat de greva STB

În afară de suspendarea grevei STB, se mai cere și declararea ilegalității acesteia

Pe lângă această sesizare pentru suspendarea grevei, STB a mai depus o alta prin care solicită ca greva să fie declarată ilegală pentru că nu au fost respectați pașii legali pentru declanșare. Termenul în acest proces a fost stabilit pentru vineri, 21 ianuarie, ora 12:00.

Directorul general al STB, Adrian Criț, a anunțat dimineață într-o conferință de presă că greva declanșată de angajați este ilegală și va face plângere penală împotriva liderilor acesteia. „Angajații noștri au un contract de muncă valabil, au drepturile respectate și trebuie să-și îndeplinească obligațiile față de societate și utilizatorii transportului public”. El a susținut că angajații sunt manipulați de liderii de sindicat care acționează pentru propriile interese.

Edilul a lansat acuzații la adresa liderului de sindicat Vasile Petrariu. „Liderul de sindicat are incompatibilități. Au fost identificate mari afaceri în care este implicat, afaceri pe care le are cu STB prin centrul de sănătate și diferiți furnizori. Domnul Petrariu simte că a pierdut puterea, această societate este condusă, nu mai conduce sindicatul reprezentativ”.

Posesorii de abonamente primesc o zi în plus de valabilitate

Societatea de Transport București a făcut următoarele precizări, prin intermediul unui comunicat: „Bucureștenii din zona metropolitană, care pe durata grevei nu au putut beneficia de titlurile de călătorie achiziționate, vor primi o zi de călătorie gratuită. Ne cerem scuze tuturor călătorilor pentru disconfortul creat și asigurăm utilizatorii de faptul că STB SA a analizat circumstanțele ce au condus la declanșarea acestui protest și a dispus măsuri în consecință pentru cei care au fost implicați în această actiune sindicală ilegală”.

Ultimele Articole