joi, iunie 1, 2023
spot_img

Suspans ARF: Oferte primite în număr necunoscut la licitația de locomotive a ARF

ARF a primit un număr neprecizat de oferte la licitația de locomotive pentru 16 unități, la care termenul de depunere a expirat vineri.

ARF a primit oferte la licitația de achiziție a 16 locomotive, la care termenul de depunere a expirat vineri, instituția necomunicând numărul exact de oferte primite și producătorii care le-au depus, potrivit unei postări a acestei instituții pe site-ul de socializare.

Se așteaptă ca aceste date să devină cunoscute luni.

Licitația de locomotive a ARF închisă firmelor românești

Singurul producător român, Softronic Craiova, produce locomotive puternice cu șase axe (două boghiuri a câte trei axe), utilizate în special în transporturile de marfă, în condițiile în care ARF cere locomotive cu patru axe (două boghiuri a câte două axe).

Locomotivele electrice vor avea patru osii cu sisteme ERTMS (niciun producător român nu are așa ceva în gama sa de fabricație), capabile să circule cu o viteză maximă situată în intervalul 160 km/h – 200 km/h şi să tracteze până la 16 vagoane de călători, destinate transportului feroviar de călători, precum şi achiziţionarea serviciilor de mentenanţă şi reparaţii pentru o perioadă de 20 de ani au fost depuse oferte și s-a trecut la faza de evaluare a documentațiilor de calificare și a ofertei tehnice.

Valoarea estimată este cuprinsă între 702.453.762,18 lei, fără TVA, si 1.036.568.887,80 lei, fără TVA.

Principalul beneficiar va fi CFR Călători, cum ceilalți operatori feroviari de transport călători utilizează rame.

Finanţarea proiectului este asigurată prin PNRR și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

Durata contractului/contractelor aferente loturilor atribuite va fi de 275 de luni.

În acest moment, ARF – Autoritatea pentru Reformă Feroviară are în faza de evaluare tehnică două proceduri de achiziții finanțate prin PNRR (achiziția a 20 de rame electrice interregionale de lung parcurs RE-IR și achiziția a 16 locomotive electrice noi), precum și o procedură de achiziții finanțată prin Programul Transporturi 2021-2027 (achiziția de rame electrice regionale, trei loturi cu un total de 62 de trenuri).

Ultimele Articole