spot_img
luni, septembrie 26, 2022
spot_img

A fost eliminată supraacciza la carburanți. Gură de oxigen pentru operatorii feroviari

Camera Deputaților a eliminat miercuri supraacciza la carburanţi, iar legea în acest sens urmează să fie trimisă la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Prin eliminarea acestei suprataxe, operatorii feroviari vor face economii deloc de neglijat.

Adrian Bărbulescu

supraacciza la carburanţi

Diminuarea accizei la carburanţi, începând cu data de 1 ianuarie 2020 a fost votată de 280 de parlamentari.

”Victorie la votul final din Camera Deputaţilor! Preţul carburanţilor se va ieftini la începutul lui 2020 pentru că supraacciza a fost eliminată! Am reuşit să eliminăm o măsură care a făcut viaţa amară multora dintre dumneavoastră. Astăzi a fost votul decisiv în plenul Camerei Deputaţilor. Cu majoritate de voturi, Camera a adoptat propunerea noastră legislativă de eliminare a supraaccizei la carburanţi”, a scris pe Facebook deputatul PNL Robert Sighiartău, amintind că, în iulie 2017, fără supraacciză, ”preţurile la benzină şi motorină erau printre cele mai ieftine (sic! – n.red.) din Uniunea Europeană”.

Și transportatorii feroviari plătesc supraacciza la carburanți

Suprataxa pe prețul carburanților, introdusă de Victor Ponta, eliminată de Liviu Dragnea și apoi reintrodusă tot de el, este plătită și de transportatorii feroviari.

Dacă marii transportatori rutieri își puteau recupera de la stat taxa plătită în plus, nu același tratament le-a fost aplicat și celor de pe calea ferată. Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar din cadrul Consiliului Concurenței a cerut recent restituirea supraaccizei la motorină și pentru transportatorii feroviari, pe modelul celor rutieri.

După cum a arătat Club Feroviar, CFR Călători are un consum anual de aproximativ 35.000 de tone de motorină, ceea ce înseamnă 42 milioane de litri. Făcând un calcul simplu, rezultă că anual societatea de stat ar putea recupera 1,68 milioane de euro din supraacciză.

La rândul lui, transportatorul privat Astra Trans Carpatic are un consum lunar de 30.000 de litri de motorină. Dacă din supraacciză s-a returna 4 eurocenți pe litru, ar însemna o economie de 14.400 de euro pe an.

CFR Marfă a cheltuit anul trecut peste 92 milioane de lei numai pentru motorina utilizată la tracțiune. Dacă luăm în calcul un preț mediu de 4,5 lei pentru litrul de motorină, rezultă că societatea a utilizat 20,4 milioane de litri și ar economisi anual aproximativ 817.000 de euro dacă s-ar restitui 4 eurocenți din supraacciză.

Ultimele Articole