spot_img
luni, noiembrie 28, 2022
spot_img

Summitul Railway PRO: Metrorex continua investitiile

In cadrul Summitului de Investitii Railway PRO, organizat de catre Club Feroviar si Railway PRO, cu sprijinul Asociatiei Industriei Feroviare din Romania, la Bucuresti, in perioada 3 – 4 octombrie, Marin Aldea, General Director al Metrorex a anunta ca “societatea desfasoara o serie de proiecte de investitii. Unul din acestea vizeaza extinderea Magistralei 4 de metrou pe sectiunea Parc Bazilescu – Straulesti, in cadrul careia se lucreaza intens la realizarea galeriei de legatura si terminalul multimodal Park & Ride care urmeaza sa fie finalizate in decembrie 2017, respectiv primul trimestru din 2018. Stadiul fizic al acestor doua proiecte este de 90%.”
Mentionam ca in luna martie Metrorex a pus in functiune doua statii de metrou pe aceasta magistrala – Laminorului si Straulesti.
Tot pentru extinderea acestei magistrale, M4, tronsonul Gara de Nord – Gara Progresu, recent, a fost semnat contractul privind elaborarea studiilor de pre-fezabilitate si fezabilitate cu asocierea Metroul SA – Amberg Engineering AG. Noua sectiune de linie va oferi conexiunea intre cele doua statii de cale ferata ale Bucurestiului, avand legatura si cu magistralele existente.
In ceea ce priveste proiectul Magistralei 5, pe sectiunea Drumul Taberei – Eroilor, procentul de realizare a structurii de rezistenta aferenta proiectului M5 de metrou, inclusive Valea Ialomitei este de 92,5%. “In luna martie, au fost scoase cele doua TBM-uri care au excavat tunelurile pe ambele fire pe aceasta sectiune. La finanul anului viitor vrem sa punem in circulatie aceasta sectiune de linie,” a precizat Marin Aldea.
Ca parte a proiectului M5, pentru sectiunea Eroilor (PS Opera) – Universitate – Iancului, termenul estimat de realizare lucrari este 2019 – 2023, in prezent acesta fiind aflat in faza de elaborare cu sprijinul expertilor PASSA, documentatia pentru atribuirea serviciilor de proiectare. Lungimea liniei va fi de 4,8 km deservita de 6 statii, valoarea proiectului fiind 547 milioane de euro fara TVA. Sectiunea va realiza una din cele mai importante legaturi de transport de mare capacitate ce va creste densitatea de retea de metrou in zona centrala si va asigura o legatura directa intre sectiunea 1 a Magistralei 5 (ce va deserve Cartierul Drumul Taberei) cu sectiunea 3 (care va deserve cartierul Pantelimon).
Un alt proiect prezentat de directorul general al Metrorex a fost cel al Magistralei 6, care va oferi legatura retelei de metrou cu Aeroportul International Henri Coanda. Valoarea proiectulului este estimata la peste 1 miliard de euro si vizeaza constructia unei linii de 14,2 km si 12 statii. Lucrarile ar putea fi demarate la finele lui 2017 si ar putea fi finalizate in 48 de luni.
Mentionam ca in iulie, Guvernul Romaniei a aprobat declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor de proprietate private care se afla pe coridorul Magistralei. Aceasta etapa este necesara pentru demararea lucrarilor de constructie a liniei.

 

Ultimele Articole