spot_img
marți, decembrie 7, 2021
spot_img

VIDEO Iohannis la Summit-ul Inițiativei celor 3 Mări: susținere pentru calea ferată Constanța-Gdansk

Două proiecte au o importanță economică și strategică pentru România – Via Carpathia și calea ferată Constanța-Gdansk, a declarat luni președintele Klaus Iohannis la Summit-ul Inițiativei celor 3 Mări.

Summit-ul Inițiativei celor 3 Mări masca de protecție devine obligatorie

”Azi, la Summit-ul Inițiativei celor 3 Mări, am subliniat importanța implementării proiectelor majore de conectivitate în cadrul #ThreeSeasInitiative, o prioritate strategică pentru România, două proiecte având o importanță economică remarcabilă și o valoare strategică pentru noi: # Rail2Sea ​​și #ViaCarpathia”, a scris șeful statului pe contul său de Twitter.

Klaus Iohannis a continuat, într-o altă postare, arătând că Marea neagră și Dunărea sunt surse strategice de dezvoltare, conectând România la rutele comerciale majore. ”Ele reprezintă un element de conectivitate integrată și trebuie abordate ca atare în narațiunea politică mai largă a #ThreeSeasInitiative”, a mai scris președintele României.

Summit-ul Inițiativei celor 3 Mări, în format online

Preşedintele Klaus Iohannis participă azi la Summit-ul Virtual şi la Forumul Web al Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), organizate de Estonia în format de videoconferinţă. Initiaţiva celor Trei Mări este o platformă politică lansată în 2015, al cărei obiectiv principal este acela de oferi susţinere politică pentru o mai bună cooperare şi interconectare a economiilor statelor din spaţiul geografic cuprins între cele trei mări – Adriatică, Baltică şi Neagră – în domenii precum energia, transporturile, telecomunicaţiile sau protecţia mediului.

În condiţiile în care restricţiile sanitare nu au permis organizarea, în acest an, a unei noi ediţii a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, aceasta a fost înlocuită cu un Forum online, în deschiderea căruia preşedintele Iohannis a transmis un mesaj, alături de ceilalţi preşedinţi din regiune. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Summit-ul din 2020 reprezintă un pas important în procesul de consolidare a Iniţiativei celor Trei Mări, care a fost iniţiat prin deciziile luate la Summit-ul găzduit de preşedintele Iohannis în septembrie 2018. Cadrul general pentru discuţie îl va constitui evaluarea progreselor înregistrate, a valorii adăugate şi a reperelor viitoare ale Iniţiativei.

Calea ferată Constanța-Gdansk, anunțată de ambasadorul SUA la București

Un uriaș proiect de infrastructură ar putea începe în curând în România: o autostradă și o linie de cale ferată Constanța-Gdansk, a anunțat recent ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.

”Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat Adrian Zuckerman la Washington, în alocuțiunea rostită cu ocazia semnării Acordului interguvernamental dintre România și Statele Unite, care a avut loc la Departamentul Energiei.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole