spot_img
luni, noiembrie 28, 2022
spot_img

Suedia investeste 29 miliarde de euro in industria feroviara

Autoritatea de Transport din Suedia, Trafikverket, se pregateste pentru introducerea trenurilor de marfa de 750 de metri pe partea scandinava a coridorului TEN-T Scan/Med. Astfel, pregatirile au inceput prin cresterea sarcinilor pe osie pe linia Malmbanan, intre Boden si Riksgränsen. Modernizarea face parte din proiectul Planului National de Infrastructura, ce va fi dezvoltat pentru urmatorii doisprezece ani. Un buget de aproximativ 262 de milioane de euro (2,5 miliarde coroane suedeze) a fost rezervat acestor masuri. Coridorul Scandinav-Mediteranean (Scan/Med Rail Freight Corridor) reprezinta o axa cruciala nord-sud pentru economia europeana.

Modernizarea retelei pentru a permite rularea trenurilor mai lungi va fi in special in beneficiul industriei de transport de mare tonaj pe calea ferata, deoarece trenurile lungi de 750 vor fi cele ce transporta minereu de fier pe ruta dintre Kiruna (Suedia) si portul norvegian Narvik.  Masura este, de asemenea, printre obiectivele dezvoltarii retelei TENT-T in ansamblu, deoarece astfel creste semnificativ capacitatea de transport. „Un coridor care permite rularea trenurilor de 750 de metri lungime adauga o capacitate de cinci procente pe trasa pentru transportul de marfa”, spune Trafikverket.  In 2016, au fost puse in circulatie trenuri de 730 de metri pe coridorul Hallsberg/Katrineholm – Malmö.

Planul include si o investitie de aproximativ 29 de miliarde de euro (280 de miliarde coroane suedeze) in segmentul industriei feroviare din Suedia, in avantajul transportului de marfa si pasageri. Cel putin 47% din acest buget este alocat proiectelor de mentenanta, deoarece calitatea infrastructurii feroviare s-a deteriorat de-a lungul anilor.

Lucrarile de mentenanta vor include reinnoirea sistemelor de semnalizare si continuarea implementarii ERTMS, sistem care va acoperi majoritatea retelei feroviare suedeze pana in 2030. Un nou sistem de telecomunicatii va fi introdus incepand cu mijlocul anului 2020 pentru a inlocui sistemul GSM-R. In plus, Trafikverket va demara si proiectele pentru inlocuirea sistemului de fibra optica. 

In total, 13 miliarde de euro (125 de miliarde coroane suedeze) sunt necesare pentru operarea, intretinerea si reinnoirea infrastructurii feroviare, suma pentru care Trafikverket va solicita o contributie de la bugetul de stat.

Ultimele Articole