Suedia incepe instalarea ERTMS pe cea mai importanta linie de marfa

25 februarie 2019

Trafikverket, administratorul suedez de infrastructura, a semnat primul contract pentru instalarea si testarea a 150 de dispozitive la nivelul sinei de cale ferata, dispuse pe linia dintre Gällivare si granita cu Norvegia. Contractul face parte din proiectul privind instalarea ERTMS pe linia Malmbanan (Kiruna in Suedia-Narvik in Norvegia), destinata traficului de marfa.

Pe aceasta ruta se transporta minereu de fier, in principal catre Norvegia. Extragerrea si exportul minereului de fier constituie o ramura importanta ce sustine economia Suediei

Cele 150 de dispozitive contin echipamente de semnalizare, de alimentare cu curent electric si de telecomunicatii pentru sistemul ERTMS.

Infranord va derula procedura de instalare a trei feluri de dispozitive, de marimi diferite, pe linia Malmbanan, una dintre cele mai vechi si mai aglomerate linii de cale ferata din Suedia. Contractul atribuit Infranord se ridica la suma de 44 milioane de coroane suedeze (4,15 milioane euro). Este valabil pana in decembrie 2021, cu optiunea de a-l prelungi cu inca un an pentru sectiunea Boden-Gällivare.

Ca parte a introducerii ERTMS pe linia Malmabanan, Trafikverket desfasoara si un program de simplificare si digitalizare a sistemului de semnalizare, in ideea reducerii costurilor. Astfel, vor fi inlocuite 760 de aparate de cale mecanice cu 160 de aparate de cale computerizate.

Prin instalarea ERTMS se vor inlocui si sistemele actuale de semnalizare de la nivelul sinei cu sisteme de semnalizare instalate la bordul locomotivei, acestea fiind mult mai eficiente dar si mai usor de intretinut.