Suedia atribuie 56 milioane euro pentru proiecte “shift to rail”

Comisia Europeana dat unda verde unui ajutor de stat in Suedia, prin care aceasta incurajeaza transferul marfurilor de pe calea rutiera catre calea ferata. Astfel, proiectul in valoare de 563 milioane coroane sudeze (56 milioane euro) este in conformitate cu normele Uniunii Europene privind ajutorul de stat.

In consecinta, companiile feroviare de transport marfa vor primi subsidii in masura in care acestea incurajeaza clientii finali sa se orienteze catre cale ferata. Masura aleasa de Suedia va promova obiectivele Uniunii Europene pentru transport si mediu, mentinand in acelasi timp un nivel al competitiei pe piata unica.

Noua forma de ajutor de stat va fi in vigoare pana in 2019. Comisia Europeana considera ca acest ajutor de stat este in beneficiul mediului si al mobilitatii, sprijina transportul feroviar, acesta fiind mult mai putin poluant fata de concurentul sau, transportul rutier. In acelasi timp, aglomerarile in traficul rutier vor fi mult mai reduse.

In prezent, in Suedia aproximativ 40% din volumul total de marfuri este transportat pe calea rutiera, 40% pe cai maritime si fluviale, in timp ce doar 20% din marfuri sunt transportate pe calea ferata.