spot_img
miercuri, ianuarie 19, 2022
spot_img

Studenții primesc peste jumătate din facilitățile de călătorie acordate

Studenții ai beneficiat anul trecut de facilități de călătorie cifrate la 288 milioane lei. In primele opt luni ale acestui an facilitățile primite de cursanții universitari s-au cifrat la 62% din totalul facilităților achitate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară.

sursa foto: financiarpress.ro

Datele au fost prezentate marți de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară în cadrul studiului ”Evoluția principalilor indicatori ai pieței feroviare de călători/traficului feroviar de călători din România în perioada 2016-2019”.

ARF definește subvențiile pe calea ferată drept suma compensației acordate de stat și a facilităților primite de categoriile socio profesionale îndreptăâite potrivit prevederilor legale.

Potrivit analizei, începând cu 1 februarie 2017 s-a constatat o creștere a contravalorii facilităților de care beneficiază anumite categorii sociale pentru transportul pe calea ferată, când a intrat în vigoare HG nr.42/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi.

Grosul facilităților merg către călătoriile studenților, potrivit ARF. „De menționat este faptul că în anul 2019, în perioada ianuarie-august din totalul sumelor platite pentru facilități, un procent de 62% reprezintă plata facilităților de care beneficiază studenții”, se arată în document.

Facilitățile de călătorie, pe care ARF le achită OTF începând cu data de 09.10.2017 sunt acordate diferitelor categorii sociale în baza următoarelor prevederi legale:

  • Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 actualizată, coroborat cu prevederile HG nr.42/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi;
  • Legea nr.147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Legea nr.341/2004, a recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989;
  • Legea nr.44/1994, privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război;
  • Decretul-lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945;
  • Legea nr.189/2000 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive etnice de către regimurile instaurate în România cu începere din 6 septembrie 1940 şi până la 6 martie 1945;
  • Legea nr.448/2006, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Legea nr.33/1996, privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni, prevede pentru titularii „Carnetului de moţ”.
  • Legea nr.210/2003 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.112/1999 privind călătoriile gratuite în interes de serviciu și în interes personal pe căile ferate române.

În perioada analizată de ARF volumul compensațiilor acordate a înregistrat o ușoară creștere care a fost însă echilibrată prin majorarea sumelor acordate cu titlul de facilități. În final a realizat o majorare a subvenției totale, spune ARF. „Nivelul total al subvenției, precum și cel al facilităților s-au menținut relativ constante, având chiar o ușoară creștere începândul cu anul 2017 când, în conformitate cu prevederile Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 actualizată, coroborat cu prevederile HG nr.42/2017, a fost introdusa gratuitatea la transportul pe calea ferată pentru studenți”, explică ARF.

CFR Călători ia 8 din 10 lei dați drept compensație

Potrivit datelor, 79% din totalul compensației plătite de stat a mers către CFR Călători, respectiv 1,14 miliartde de lei, față de totalul achitat de 1,43 miliarde lei. Compensația achitată în 2019 este cu 9,4% mai mare decât cea din 2016, mai arată studiul.

Acesta este o analiză intermediară a contractelor de servicii publice pentru perioada 1 ianuarie 2016-2 decembrie 2019 în transportul feroviar public de călători, urmând ca în prima parte a anului viitor, să fie prezentată o analiza finală și completă pentru perioada mai sus-menționată.

Situația facilităților acordate studenților la călătoriile cu trenul a născut dispute aprinse pe scena publică în vara acestui an, după ce oficiali ai Guvernului au anunțat că vor să înăsprească criteriile de acordare a acestora. O propunere a ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, prevedea acordarea facilităților în funcție de rezultatele la învățătură. Voalat, studenții erau chiar acuzați că, din cauza lor, veteranii de război nu au loc în trenuri. „De ce să nu fie limitate la un număr aceste călătorii. Vedem dacă sunt 12. Ai un veteran de război şi merge la ghişeu. Şi vrea să ajungă unde vrea să ajungă omul ăla. Şi i se spune: ne pare foarte rău, nu mai sunt locuri, au fost ocupate. Este corect?”, a declarat Teodorovici.

Ultimele Articole