spot_img
vineri, decembrie 9, 2022
spot_img

Studenții, piedică în calea deficitului bugetar. Mai puține călătorii gratuite pe calea ferată

Conducerea PNL a discutat luni despre bugetul de stat, fiind prezentate o serie de măsuri pentru a se atinge ținta de deficit de 7.1%. Printre acestea se numără dispariția voucherelor de vacanță în acest an, pensiile și alocațiile nu cresc, studenții au călătorii limitate pe tren.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Hotărâri de Guvern feroviare
Studenții vor avea mai puține călătorii gratuite pe calea ferată

Una dintre măsurile avute în vedere pentru ținerea deficitului bugetar sub control este limitarea numărului de călătorii gratuite pe care studenții le au pentru calea ferată, potrivit europalibera.org

Gratuitatea a fost introdusă la începutul anului 2017 de către guverul Sorin Grindeanu prin HG 42 din 31 ianuarie 2017.

Compania de stat CFR Călători a oferit studenţilor peste 780.000 de bilete gratuite în lunile februarie şi martie, după intrarea în vigoare a măsurii privind gratuitatea la transportul feroviar, de aproape două ori mai mult decât biletele cu reducere vândute studenţilor în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit informaţiilor trimise de companie la solicitarea News.ro.

”În lunile februarie şi martie a.c., în baza HG 42/ 2017, le-au fost emise studenţilor peste 780.000 de bilete gratuite şi un număr de peste 11.300 abonamente lunare. În aceeaşi perioadă a anului 2016, peste 417.000 bilete cu reducere şi peste 1.050 de abonamente le-au fost emise studenţilor”, au declarat reprezentanţii companiei, potrivit News.ro.

Concluziile au fost confirmate și de un studiu al Autorității pentru Reformă Feroviară. Studenții au beneficiat în 2018 de facilități de călătorie cifrate la 288 milioane lei. În primele opt luni ale anului 2019 facilitățile primite de cursanții universitari s-au cifrat la 62% din totalul facilităților achitate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară.

Potrivit analizei, începând cu 1 februarie 2017 s-a constatat o creștere a contravalorii facilităților de care beneficiază anumite categorii sociale pentru transportul pe calea ferată, când a intrat în vigoare HG nr.42/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi.

Grosul facilităților merg către călătoriile studenților, potrivit ARF. „De menționat este faptul că în anul 2019, în perioada ianuarie-august din totalul sumelor platite pentru facilități, un procent de 62% reprezintă plata facilităților de care beneficiază studenții”, se arată în document.

PSD a dat, PSD voia să ia

Ulterior, fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, a amenințat cu restricționarea numărului de călătorii la dispoziția studenților și chiar cu condiționarea acestora de rezultatele la învățătură.

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunţat în iulie 2019 că Guvernul va adopta un act normativ prin care va limita numărul de călătorii gratuite cu trenul pentru studenţi. De asemenea, limita de vârstă a studenţilor pentru a beneficia de gratuitate va fi de 26 de ani.

„Propunerea este legată de ceea ce am aplicat şi anul trecut, în zonă studenţilor, că şi gratuitate pe calea ferată. O propunere, inspirându-ne şi din alte zone ale Europei, va fi şi o discuţie înainte de a lua o decizie în acest sens cu toate structurile reprezentative din partea studenţilor. Putem discuta limitarea numărului de călătorii în fiecare an şi alte categorii de români pentru care să se aplice aceste gratuităţi. Un număr limitat de călătorii. De asemenea, vârsta până la care să se aloce această gratuitate pe calea ferată, aceea de 26 de ani. De asemenea, putem să îl corelăm şi de situaţia la învăţătură în universităţi sau facultăţi, să nu avem studenţi repetenţi sau restanţe”, a declarat Eugen Teodorovici.

Care sunt facilitățile acordate de stat și pe ce legi

Facilitățile de călătorie, pe care ARF le achită OTF începând cu data de 09.10.2017 sunt acordate diferitelor categorii sociale în baza următoarelor prevederi legale:

  • Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 actualizată, coroborat cu prevederile HG nr.42/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi;
  • Legea nr.147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Legea nr.341/2004, a recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989;
  • Legea nr.44/1994, privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război;
  • Decretul-lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945;
  • Legea nr.189/2000 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive etnice de către regimurile instaurate în România cu începere din 6 septembrie 1940 şi până la 6 martie 1945;
  • Legea nr.448/2006, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Legea nr.33/1996, privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni, prevede pentru titularii „Carnetului de moţ”.
  • Legea nr.210/2003 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.112/1999 privind călătoriile gratuite în interes de serviciu și în interes personal pe căile ferate române.

Ultimele Articole