miercuri, iunie 26, 2024
spot_img

Strabag îi dă papucii lui Oleg Deripaska și încetează toate operațiunile în Rusia

Haselsteiner, acționarul principal al companiei austriece de construcții Strabag, care a avut contracte de infrastructură feroviară și în România, a anunțat marți că reziliază un acord cu o companie deținută de oligarhul rus Oleg Deripaska.

De asemenea, austriecii anulează plățile de dividende către compania lui Deripaska, după ce a încercat de mai multe ori, fără succes, să răscumpere pachetul de acțiuni al oligarhului, informează G4Media.

De asemenea, compania își încetează toate activitățile în Rusia, după ce oligarhul apropiat de liderul rus Vladimir Putin a intrat pe lista sancțiunilor occidentale. Deripaska este considerat un confident al lui Vladimir Putin.

Grupul de construcții Strabag are trei acționari principali: fundația privată Haselsteiner (cu o cotă de 28,3%), Rasperia Trading Limited, societate înregistrată în Cipru și controlată de oligarhul rus Deripaska (cu 27,8%), compania de asigurări UNIQA (15,3%) și grupul financiar Raiffeisen (14,2%). Doar 14,4% din capitalul social este „free float”, adică acțiuni care se tranzacționează liber la bursă.

Strabag îi dă papucii lui Oleg Deripaska. Compania vizează modernizarea gărilor Fetești și Ciulnița

Holdingul Rasperia, deținut de industriașul rus Oleg Deripaska, a intrat în aprilie 2007 în acționariatul Strabag, când a preluat o participație în capitalul social al companiei, iar acţionarii Strabag SE au vândut un număr mic de acţiuni din portofoliul lor către Rasperia.

Un acord încheiat atunci între acționari prevedea, pe lângă numirea membrilor Consiliului de Supraveghere, și coordonarea rezultatelor votului în cadrul Adunării Generale a Acționarilor (AGA).

CITEȘTE și Afacerile oligarhului rus Oleg Deripaska în sectorul feroviar din România

Strabag participă la licitația lansată în luna august a anului trecut de CNCF CFR SA pentru modernizarea stațiilor Ciulnița și Fetești de pe Magistrala 800 București-Constanța, cu o valoare estimată de 317.369.456,27 fără TVA, echivalentul a peste 60 milioane de euro. Aici, Strabag concurează cu asocierile Alstom Transport SA – Euroconstruct Trading 98 și Arcada Company – ISPCF. Evaluările tehnice și financiare în cadrul acestei proceduri de achiziție sunt prevăzute a avea loc până pe 26 mai 2022, potrivit anunțului din SEAP.

IN THE SPOTLIGHT

FOTO-VIDEO. Cum se lucrează la modernizarea căii ferate Poieni-Agireș

La o lună distanță, Asociația Pro Infrastructura a publicat o nouă filmare și un set de fotografii din care se poate vedea cum se...

Ultimele Articole