Societatea de Transport București STB SA va cumpăra tramvaiele aduse de Gruia Stoica din Rusia, cu un credit bancar garantat de Consiliul General al Capitalei.
Decizia a fost luată în al 13-lea ceas, după ce STB SA deja plătea penalități pentru nesemnarea contractului de achiziție. Acum, STB ar urma să contracteze un împrumut de 363 de milioane de lei, în vederea achiziționării a 40 de tramvaie de la Electroputere VFU Pașcani, infomează Agerpres.
Proiectul de hotărâre, introdus pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de miercuri a Consiliului General al Municipiului București, a fost aprobat cu 42 de voturi favorabile. Conform proiectului, se aprobă garantarea de principiu de către Municipiul București, prin veniturile proprii, a unui credit de investiții în valoare de 363.293.815 lei, ce urmează a fi contractat de către STB. Contractarea creditului a fost solicitată de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI). Banii ar urma să fie folosiți pentru achiziția a 40 de tramvaie de 18 metri, cu podea coborâtă, furnizate de Electroputere VFU Pașcani. Obligativitatea finalizării acestei achiziții a fost stabilită prin decizie definitivă a instanțelor de judecată, se menționează în document.
Penalități uriașe pentru nesemnarea contractului
STB a lansat licitația pentru 40 de tramvaie de 18 metri lungime în septembrie 2019, atunci când la conducerea Primăriei Capitalei se afla Gabriela Firea.
Pe 31 iulie 2020, Electroputere VFU asociată cu Reloc SA (ambele din Grupul Grampet al lui Gruia Stoica) au câștigat licitația. La momentul lansării licitației, în conturile STB exista suma necesară achiziției acestor tramvaie. Numai că între timp, Gabriela Firea băgase, practic, Primăria în faliment, iar nici instituțiile din subordine nu stăteau deloc bine din punct de vedere financiar. În decembrie 2019, STB a fost nevoită să pună gaj la Fisc 10 tramvaie, 995 de autobuze, 65 de troleibuze, alte utilaje, precum și sediul central al societății, pentru a putea obține reeșalonarea unei datorii de 231 de milioane de lei. Deci nici vorbă de bani pentru investiții.
Pe 31 decembrie 2020, când deja în fruntea Primăriei Capitalei se afla Nicușor Dan, procedura de achiziție a fost anulată de directorul general al STB de la vremea respectivă, Mihai Petcu, în urma unei adrese primite de la primarul general.
În adresă, care între timp a dispărut din dosarul judecat în instanță, se arăta că primarul general nu consideră oportună această investiție și se enumerau și motivele. În primul rând, se menționa necesitatea cumpărării de tramvaie cu dimensiuni standardizate, de 27-36 m, fiind precizat faptul că utilitatea tramvaielor de 18 m este limitată la câteva trasee secundare. În adresă era criticat și prețul unui tramvai de 18 m, apropiat de preţul unui tramvai din clasa 27-36 m. De asemenea, se invocau durata de viaţă de doar 17 ani, garanţia de doar doi ani (la cele cumpărate de la Astra Vagoane Călători și care circulă deja de doi ani în Capitală garanţia este de cinci ani) și obligativitatea inspecţiei tehnice zilnice pentru verificarea stării normale de funcţionare. Recent, STB a contestat în instanță valoarea penalităților, așa cum am scris.
Cum va aduce Gruia Stoica tramvaiele din Rusia lui Putin?
În urmă cu un an, Club Feroviar a dezvăluit faptul că tramvaiele de la Pașcani sunt de fapt produse în Rusia.
Puteți vedea în facsimilul alăturat o declarație pe propria răspundere semnată pe 9 decembrie 2019 de către directorul general adjunct al Electroputere VFU Pașcani, Claudiu Hîrbu, în care se precizează că ”producătorul de tramvaie noi din gama de 18 m cu podeaua total coborâtă este PK Transport Systems SRL, cu sediul în Moscova”.
Importul de tramvaie fabricate în Rusia ar constitui o încălcare a sancțiunilor internaționale la adresa regimului de la Kremlin, după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina. Rămâne de văzut dacă Electroputere VFU Pașcani va reuși să procure același tip de tramvai, cu același timp de caracteristici din caietul de sarcini al licitației și din documentația de atribuire, fabricate în UE sau într-un alt stat nesupus embargoului internațional.