sâmbătă, octombrie 12, 2024
spot_img

STB cumpără la licitație energie electrică de 50,77 milioane lei

STB va cumpăra prin licitație energie electrică necesară pentru an întreg.. Profitând de prețurile mici existente în această perioadă pe piața energiei, STB a organizat o licitație de achiziție a 105.000 Mwh. Valoarea total estimată a contractului cu valabilitate de un an, incepând din data de 1 iulie 2020 (data începerii livrării) este de 50,77 milioane lei, fără TVA.

Doru Cireașă

transportul public bucureștean autobuze pe linia de tramvai tramvaie pe liniile 21 și 32
Licitatie STB energie electrică

Un anunț publicat vineri în Sistemul Electronic de Achiziții Publice precizează că energia este necesară punctelor de lucru și sediilor STB. Este vorba de atelierele centrale, sediul central al STB, casa de odihnă a STB din Prdeal, 25 de depouri și autobaze, sedii administrative, centre de emitere a cardurilor de călătorie, cabine capete linii și servicii interne de rezervă ale substațiilor.

Valoarea total estimată a contractului cu valabilitate de un an, incepând din data de 1 iulie 2020 (data începerii livrării) este de 50,77 milioane lei, fără TVA.

STB cumpără prin licitație energie electrică

Participanții vor trebui să depună o garanție de 261,68 mii lei iar oferta va trebui depusă până la data de 5 mai 2020.

„Pentru tracțiunea electrică, vârfurile de consum se înregistrează în intervalele de timp 6.00-8.00 și 15.00-22.00. (…) Prețul energiei electrice active va fi stabilit în tarif monom simplu (…). Între cantitatea de energie electrică contractată și cea efectiv furnizată pot apărea diferențe pe fiecare interval bază de decontare. Contractantului îi revine sarcina echilibrării pentru energia furnizată (…). Pentru tracțiunea electrică, autoritatea contractantă are experiența necesară pentru încadrarea consumurilor realizate pe interval bază de decontare de plus/minus 15% față de valorile programate, fără ca această încadrare să fie angajantă. În acest scop, entitatea contractantă va realiza transmiterea de date modificând cantitățile de energie programate, în condițiile de funcționare ale OPCOM, respectiv în ziua lucrătoare anterioară datei de consum. Contravaloarea dezechilibrelor orare va fi suportată integral de către contractant în cadrul PRE (partea responsabilă cu echilibrarea – n.r.) din care acesta face parte”, precizează STB în documentația înaintată.

Atribuirea contractului se va face pe baza unui punctaj în care 95% contează prețul iar 5% componentă calitativă, anume experiența personalului implicat în derularea contractului.

Cantitatea licitată va acopeti consumul unui an întreg. Potirivt raportului de activitate al STB de anul trecut, în semestrul I al anului 2019 s-a consumat pentru tracţiunea electrică o cantitate de energie electrică de 43.04 MWh. Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018 s-a înregistrat o scadere cu 1 % a cantităţii de energie consumată.

Prețuri în continuă scădere

Preţurile la energie electrică au fost în scădere în luna martie pe piaţa centralizată a contractelor cu negociere bilaterală și livrare în viitor,  de la bursa OPCOM, cu până la 13%,  potrivit rapoartelor bursei, informează cursdeguvernare.ro.

Astfel, OMV Petrom (SNP), care produce electricitate la centrala pe gaze naturale de la Brazi, a vândut, vineri, la 235 lei / MWh, cu 12,9% mai ieftin decât în 6 februarie, cu -11,2% faţă de de un contract din 6 martie şi cu -7,8% faţă 17, martie, potrivit datelor OPCOM.

La fel, Hidroelectrica vindea la 210 lei / MWh în 25 februarie, dar cu 201 lei / MWh în 4 martie, şi cu 7,1% mai ieftin (până la 195 lei / MW h) în 11 martie, la aceeaşi putere şi pentru acelaşi număr de contracte puse pe piaţă).

Scăderi s-au mai înregistrat şi la vânzările CE Oltenia , cu 2,5% până la 268,25 lei / MWh şi, în aceeaşi proporţie la cele ale Nuclearelectrica, până la 261 lei / MWh, pentru ordine de 50 de contracte la o putere de 5 MW.

Recent statul a luat decizia înghețării prețurilor la utilități.

Ordonanţa militară nr. 4 a plafonat prețurile la utilități. Prevederea actului normativ emis dumincă spune astfel:

„În perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanțe militare, acestea putând fi doar diminuate în funcție de cerere și ofertă”.

IN THE SPOTLIGHT

Ciclul universitar la Facultatea de Căi Ferate, Dumuri și Poduri a început cu „Bazele Carierei Inginerului CFDP”

Am putea spune că a devenit deja o tradiție pentru Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri să deschidă ciclul universitar cu „Bazele Carierei...

Ultimele Articole