spot_img
joi, decembrie 8, 2022
spot_img

Ordonanța privind Statutul personalului feroviar intră joi în ședința de Guvern

Guvernul discută în ședința de astăzi proiectul de Ordonanță de Urgență ”a austerității”, care prevede și data la care va intra în vigoare Legea privind Statutul personalului feroviar.

Statutul personalului feroviar licitațiile ARF Ordonanța pe achizițiile publice exproprierile pe Apața-Cața Guvernul a adoptat bugetul CFR SA întâlnire Ludovic Orban-patronatele din transporturi bugetele societăților feroviare contractele de servicii publice bugetul CFR Călători rectificat Strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare rectificare bugetară exproprieri pentru calea ferată banii de la Strabag Departamentul pentru infrastructură

Proiectul conține toate măsurile anunţate anterior de premierul Florin Cîțu: suspendarea voucherelor de vacanţă, amânarea până în 2022 a majorării pensiilor, anularea gratuității pentru studenți la călătoriile cu trenul și înlocuirea ei cu o reducere de 50% a prețului biletului.

Textul integral al proiectului de Ordonanță poate fi consultat AICI.

Eliminarea gratuităților studenților pe calea ferată

Noile prevederi propuse în proiectul de OUG (art. 205, alin. 2 din legea educației) sunt următoarele: Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenții orfani sau proveniți din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport.

Statutul personalului feroviar se amână până pe 1 aprilie 2022

O altă prevedere este legată de Statut: ”Articolul 42 din Legea nr. 195/2020 privind Statutul personalului feroviar, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 820 din 7 septembrie 2020, se modifică și va avea următorul cuprins: <Art. 42 – Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 aprilie 2022>”.

Astfel, în ședința de Guvern va intra ultima variantă de prorogare, până la 1 aprilie 2022. Amintim că a fost vehiculată și varianta cu data de 1 ianuarie 2023. (A.B.)

Ultimele Articole