spot_img
duminică, decembrie 4, 2022
spot_img

Compensația la metrou majorată cu 12 lei pe tren – km

În nicio lună, fără presiunile sindicatelor conduse de Ion Rădoi și în pofida peisajului sumbru zugrăvit de Cătălin Drulă în primăvara acestui an, Ministerul Transporturilor a decis majorarea subvenției alocate Metrorex. 

Aceasta este a doua majorare a subvenției după ce la finele lunii octombrie aceasta a fost majorată, intr-un context în care exista riscul ca angajații Metrorex să nu își ia salariile din cauza epuizării prevederilor bugetare.

Acum, majorarea compensației vine odată cu aprobarea rectificării bugetare în Guvern din ultimele zile. Potrivit anexei modificate parte a actului adițional 3 la contractul de servicii publice, compensația crește la 818 milioane lei de la 718 milioane lei vechile prevederi. Corespunzător, exprimat în lei pe tren km compensația crește de la 84 de lei la 96 de lei.„În conformitate cu: – prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 122/2021 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2021 şi la instituirea cadrului legal pentru acordarea unui împrumut subordonat de către statul român, prin Ministerul Finanţelor, în calitate de acţionar, către CEC Bank – S.A.; – Hotărârea Consiliului de Administrație nr. 1/ din data de 06.12.2021, este necesară actualizarea Contractului de servicii publice de transport cu metroul pentru anii 2020 – 2024, prin încheierea Actului adițional nr. 3 pentru anul 2021”, arată nota de fundamentare elaborată de către Ministerul Transporturilor. 

Potrivit modificărilor aduse celui de-al doilea act adițional la Contractul de activitate al Metrorex pe acest an, la începutul lui noiembrie, compensația a fost stabilită la 718 milioane de lei, cu 178 milioane lei mai mare decât cea de 540 milioane de lei menționată în vechiul act adițional.

Într-un document aprobat la acel moment s-a arătat că Metrorex va încasa în acest an o subvenție în valoare de 718 milioane de lei formată din 540 de milioane de lei subvenție prevăzută la nivelul bugetului de stat, 118 milioane de lei sumă încasată suplimentar la ultima rectificare bugetară și 60 de milioane de lei, reprezentând restituirea sumei egale cu 10% din subvenție, reținută inițial de către stat. Acum subvenția crește cu încă 100 de milioane de lei, aceasta fiind ultima modificare în acest an.

Ultimele Articole