Ministerul Fondurilor Europene a aprobat finanțarea pentru stația de metrou Berceni Centură

22 septembrie 2020

Ministerul Fondurilor Europene a aprobat, la finele săptămânii trecute, cererea de finanțare pentru stația de metrou Berceni Centură, în valoare de 50 de milioane de euro.

stația de metrou Berceni Centură

Noua stație de metrou va fi construită între stația Berceni, actualul capăt de linie al Magistralei 2 de metrou, și Șoseaua de Centură. Cu o suprafață desfășurată de 15.100 mp, stația va fi una supraterană, însemnând o clădire cu subsol, parter și două etaje.

Lungimea noului traseu, care va avea o cale dublă de rulare (două linii distincte, față de o singură linie, cum este în momentul de față) va avea 1,6 kilometri, precum și șase zone de acces pietonal, din care două vor fi situate pe partea opusă a Șoselei Berceni, fiind asigurată legătura printr-un pasaj pietonal subteran.

De asemenea, din cele două ieșiri, se va face legătura directă cu parcarea de tip park &ride care va fi amenajată în imediata apropiere. Mai mult, fiind vorba de o stație supraterană, proiectul prevede inclusiv instalație de degivrare a căii de rulare, care să permită exploatarea în condiții de siguranță pe timp de iarnă. Lucrările au ca termen de finalizare 22 de luni de la ordinul de începere a acestora.

Stația de metrou Berceni Centură va determina reducerea traficului auto

“Cu cele 50 milioane de euro aduse astfel în sector, zona de sud devine punct nodal al înființării hub-ului de business de care avem atâta nevoie. Direct sau indirect, fondurile europene pe care le-am atras vor aduce noi locuri de muncă bine plătite, deci un trai mai bun pentru oameni, începând cu angajații firmelor românești ce vor lucra efectiv la stația de metrou și terminând cu toți cei care o vor  folosi pentru a ajunge mai rapid la serviciu sau unde au nevoie. Nu în ultimul rând, stația de metrou înseamnă reducerea traficului rutier. Mașinile vor fi lăsate în parcările pe care noi le-am construit deja în jurul stațiilor de metrou, astfel încât valorile de trafic se vor reduce substanțial, fapt ce duce în mod clar la reducerea poluării și la un aer mai curat”, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

Potrivit statisticilor, Magistrala 2 de metrou reprezintă 25% din totalul liniilor Metrorex și suportă zilnic 50% din fluxul de trafic al întregii rețele de transport subteran din Capitală.