Statele V4 au semnat o Declaratie privind finantarea transportului feroviar de mare viteza

29 mai 2019

Statele V4 (Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria) au semnat o Declaratie cu privire la reteaua feroviara de mare viteza si finantarea acesteia. Declaratia face referire, cu precadere, la linia de mare viteza care ar urma sa conecteze capitalele si principalele aglomeratii urbane din statele V4.
Pana in octombrie 2019, statele V4 vor elibera un concept comun referitor la metoda de finantare a liniei de mare viteza. Acestea au declarat ca identificarea solutiilor pentru parametrii tehnici ai retelei feroviare de mare viteza ii revine grupului care va sustine sesiuni regulate si care este responsabil si cu coordonarea pregatirii studiilor de fezabilitate si a conceptului comun. Toate acestea reprezinta baza finantarii si pregatirii coordonate a proiectului.
Statele V4 invita Comisia Europeana sa ia in calcul adaugarea proiectului liniei de mare viteza in Anexa I a Regulamentului TEN-T care urmeaza sa fie revizuit deoarece, fiind un proiect major de optimizare a capacitatii transfrontaliere de transport, acesta aduce beneficii incontestabile cetatenilor si corespunde prioritatilor stabilite in liniile directoare.
In plus, statele V4 invita Consiliul, Parlamentul si CE la o discutie constructiva bazata pe conceptul comun al tarilor privind optimizarea capacitatii retelelor TEN-T cu ajutorul liniilor feroviare de mare viteza. Discutia se va axa pe finantarea viitoarelor proiecte de transport si pe dezvoltarea infrastructurii de transport cu scopul de a ajunge la un acord care va permite statelor V4 sa utilizeze oportunitatile si resursele financiare ale bugetului UE comun in cel mai eficient mod posibil pentru cetatenii UE.
Statele V4 fac eforturi pentru a identifica o solutie comuna de modernizare a infrastructurii concentrandu-se pe dezvoltarea unei retele feroviare de mare viteza.
Semnatarii declaratiei sunt Ministrul ceh al Transporturilor, Vladimir Kremlik, Ministrul pentru Politica de Coeziune UE din Ungaria (in numele Ministrului Inovarii), Ministrul Infrastructurii din Polonia, Andrzej Adamczyk, si Ministrul Transporturilor din Slovacia, Arpad Ersek.
In octombrie 2018, statele V4 au propus realizarea unei linii de mare viteza care sa lege capitalele si principalele orase si care sa fie conectata la reteaua de mare viteza vestica. Tarile au semnat un acord pentru a identifica solutii specifice pentru implementarea acestui proiect care ar urma sa lege Varsovia de Praga, Bratislava si Budapesta.
In prezent, studiul de fezabilitate al proiectului se afla in pregatire si ar trebui finalizat pana la sfarsitul acestui an.