Stadler va livra Sloveniei alte 26 de trenuri Flirt

29 mai 2019

Caile Ferate din Slovenia au comandat 16 trenuri diesel-electrice cu trei vagoane (DMU) si 10 trenuri electrice cu patru vagoane (EMU) produse de Stadler in valoare de 150 de milioane de euro. Contractul include si serviciile de asigurare a garantiei. Aceasta comanda pentru 26 de automotoare Flirt suplimentare face parte din contractul semnat in 2018 pentru livrarea mai multor trenuri Flirt si Kiss cu un singur nivel, dar si supraetajate.
Noile trenuri vor furniza servicii transfrontaliere de transport pasageri, ambele configuratii fiind programate pentru a primi aprobare in Slovenia, Croatia si Austria.
Automotoarele Diesel Flirt cu trei vagoane vor fi proiectate ca vehicule regionale capabile sa atinga o viteza maxima de 140 km/h. Trenurile au modul suplimentar care adaposteste motoarele diesel, dar si o parte a echipamentului de tractiune.
In mare masura, configuratia celor sapte trenuri electrice Flirt cu patru vagoane va fi identica cu cea a vehiculelor din comanda initiala. Vehiculele regionale vor putea atinge o viteza maxima de 160 km/h. Pentru a putea fi operate in Slovenia, Croatia si Austria, vehiculele vor fi dotate cu trei sisteme de alimentare diferite – 3kV in curent continuu, 15 kV si 25 Kv in curent alternativ. Prin aceasta comanda, Caile Ferate Slovene isi extind parcul de vehicule cu 52 de trenuri noi. Automotoarele achizitionate in urma exercitarii acestei optiuni vor fi puse in serviciu treptat incepand cu octombrie 2021.
Odata date in exploatare aceste vehicule, operatorul va avea un parc de vehicule format din 21 de trenuri Flirt electrice cu patru vagoane, 21 de trenuri Flirt diesel-electrice cu trei vagoane si 10 trenuri Kiss supraetajate. Interesant este faptul ca operatorul feroviar sloven va putea sa opereze pe rute din Slovenia atat trenuri cu un singur nivel, cat si trenuri supraetajate sau va putea sa utilizeze vehiculele cu un singur nivel in tractiune dubla.