Stadler prezinta noul metrou pentru Glasgow

In cadrul targului international InnoTrans din Berlin, Stadler, in consortiu cu Ansaldo STS si Strathclyde Partnership for Transport, a prezentat noul tren pentru Metroul din Glasgow.

„Livrarea de material rulant si sisteme de control noi este o parte foarte importanta a planului nostru de a moderniza metroul pentru generatiile viitoare. Suntem cu totii constienti de istoria acestui sistem de metrou care este al treilea cel mai vechi din lume, iar planurile noastre de modernizare vor asigura continuitatea metroului ca parte esentiala a retelei de transport a viitorului”, a declarat Gordon Maclennan, director executiv Strathclyde Partnership for Transport.

Cu o viteza maxima de 58 km/h, noile trenuri vor avea aceeasi lungime si dimensiune ca materialul rulant existent, dar vor avea in componenta patru vagoane, spre deosebire de trenurile cu trei vagoane care alcatuiesc parcul existent. Vehiculele vor avea culoare deschise pentru maximizarea spatiului existent, dar si zone dedicate carucioarelor cu rotile, ceea ce va creste accesibilitatea trenurilor pentru toti.

Noile trenuri vor fi dotate pentru a permite operatiunile complet automate, neasistate (UTO). Este pentru prima data cand Stadler construieste trenuri pentru un sistem driverless.

In 2016, Strathclyde Partnership for Transport a acordat consortiului format din Stadler si Ansaldo STS un contract in valoare de 226 milioane de euro (200 de milioane de lire) pentru livrarea a 17 vehicule si sisteme de control. Contractul include noi sisteme de semnalizare si telecomunicatii, dar si un centru de control nou, modernizarea depourilor si usi noi pentru separarea peronului de linie.