spot_img
luni, noiembrie 28, 2022
spot_img

Stadler a prezentat noul tren pentru Suedia

Denumit Mälartåg, trenul a fost expus in Gara Centrala din Stockholm, proiectul desfasurandu-se in cooperare cu doua companii suedeze, Mälab and Transitio. Mälartåg este o versiune a trenului etajat DOSTO, fabricat de catre producatorul elvetian de material rulant, Stadler si urmeaza sa intre in operare comerciala in regiunea Mälardalen din 2019. Trenurile Stadler sunt echipate cu cele necesare pentru conditiile impuse de iernile nordice si ofera in acelasi timp un standard ridicat pentru calatori. Mälartåg va rula cu viteza de 250 km/h.

Trenul expus este primul din 33 de astfel de vehicule, comandate de catre Mälab. Acest tren, modelul DOSTO, se afla deja in circulatie in Elvetia, Austria, Germania, Luxemburg, Rusia, Georgia, Azerbaidjan si a fost vandut si in S.U.A. Trenul beneficiaza de acceasi tehnologie ca cele din gama FLIRT, operate de catre Caile Ferate Norvegiene (NSB), Caile Ferate Finlandeze (VR) si de catre operatorul suedez MTR Express.

Toate sunt proiectate pentru a rula la temperaturi de minus 40oC si pentru a face fata unui strat de zapada de 800 mm grosime. Cateva exemple de solutii de proiectare incorporate pentru a face fata conditiilor meteorologice extreme sunt conexiunile dintre vagone, cu burdufuri duble, pluguri mari de zapada, sisteme eficiente de incalzire in podea si in pereti, dar si izolatie special adaptata. Cadrele inferioare ale trenurilor au fost proiectate pentru a minimiza inghetul.

Stadler, care se ocupa atat cu fabricarea de trenuri dar si cu mentenanta acestora, s-a dezvoltat considerabil, in ultimul timp, in tarile nordice. Compania estimeaza ca pana in 2020 numarul trenurilor vandute in tarile Peninsulei Scandinave va ajunge la peste 300. Stadler Suedia detine doua ateliere, cu 190 de angajati in total, in orasele Hagalund si Tillberga. In cadrul caestuia din urma, asigura, alaturi de compania ABB, modernizarea tehnica a trenurilor SJ X2000 X31. Incepand cu 2017, compania Stadler  este membra a Swedtrain.

 

Ultimele Articole