St. Petersburg va avea o conexiune feroviara catre aeroport

Vitebsky, prima gara construita pe teritoriul Rusiei

Administratia municipala din Sankt Petersburg a anuntat ca va lansa o licitatie, in valoare de 25 miliarde ruble (400 milioane de dolari), pentru construirea unei linii de mare viteza care sa lege centrul orasului de Aeroportul Pulkovo.

Situat la aproximativ 20 de kilometri de centrul orasului Sankt Petersburg, Aeroportul Pulkovo este accesibil doar cu autoturismul personal sau cu autobuzul.

Proiectul nu este unul nou, a fost anuntat de catre municipalitate inca de acum sase ani. Cu toate acestea, eforturile de a construi o linie de cale ferata catre Aeroportul Pulkovo, al patrulea ca marime din Rusia, au fost amanate deoarece investitorii s-au bazat pe sprijin financiar din partea guvernului rus.

Recent, Comitetul de Investitii din Sankt Petersburg a lansat o licitatie in valoare de 25 miliarde de ruble (400 milioane de dolari), pentru a conecta aeroportul de una dintre cele patru gari din oras: Moskovsky, Vitebsky, Finlyandskiy si Ladozhskiy.

Municipalitatea este dispusa sa aloce o finantare de 10 miliarde ruble (148,2 milioane de dolari), iar castigatorul licitatiei va trebui  sa investeasca cel putin 15 miliarde ruble (222,4 milioane de dolari), potrivit cerintelor exprimate in documentatia de licitatiei.

Proiectul prevede construirea a 8 kilometri de cale ferata, linia urmand sa fie conectata la cei 16 kilometri de cale ferata deja existenti, a informat un reprezentant al administratiei din Sankt Petersburg.

Desi municipalitatea a semnat o scrisoare de intentie cu operatorul ferovoar Aeroexpress, exista si alte companii care si-au exprimat interesul in aceasta licitatie. Este vorba de VTB Capital, companie care in 2013 a fost implicata in lucrarile de extindere a Aeroportului Pulkovo si de compania VIS Construction Group care ar putea lua parte la proiectul ce prevede construirea unei linii de cale ferata deasupra Cercului Polar, o conexiune feroviara intre Norvegia si Finlanda.

Ofertele pentru conexiunea Sankt Petersburg-Aeroportul Pulkovo pot fi depuse in perioada august-octombrie, urmand ca rezultatul final si castigatorul licitatiei sa fie anuntat la 12 martie 2019.