spot_img
luni, februarie 6, 2023
spot_img

S-a stabilit cine se va ocupa de sporirea siguranței feroviare la regionalele București, Brașov și Craiova

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a desemnat asocierea de firme care va studia sporirea siguranței feroviare la regionalele București, Brașov și Craiova, prin creşterea nivelului de centralizare al instalaţiilor de semnalizare.

La finele lunii septembrie, administratorul infrastructurii feroviare a lansat procedura de licitație cu titlul „D.A.L.I: Sporirea eficienței economice și a siguranței feroviare prin creşterea nivelului de centralizare al instalaţiilor de semnalizare feroviară”. Valoarea totală estimată a contractului era de 28.750.000 de lei, echivalentul a aproximativ 5,8 milioane de euro, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

Procedura a fost împărțită în opt loturi, după cum urmează:

  1. Lot 1 – Sectoare CF: Lot 1 – Sucursalele Regionale CF București și Craiova

Valoarea totală estimată fără TVA: 3.500.000,00 lei

  1. Lot 2 – Sectoare CF: Lot 2 – Sucursalele Regionale CF Timișoara și Cluj

Valoarea totală estimată fără TVA: 7.500.000,00 lei

  1. Lot 3 – Sectoare CF: Lot 3 – Sucursala Regională CF Brașov

Valoarea totală estimată fără TVA: 3.750.000,00 lei

  1. Lot 4 – Sectoare CF: Lot 4 – Sucursalele Regionale CF Iași și Galați

Valoarea totală estimată fără TVA: 6.750.000,00 lei

  1. Lot 5 – Sectoare CF: Lot 5 – Sucursala Regională CF Galați

Valoarea totală estimată fără TVA: 2.250.000,00 lei

  1. Lot 6 – Stații CF: Lot 1 – Sucursala Regională CF București

Valoarea totală estimată fără TVA: 900.000,00 lei

  1. Lot 7 – Stații CF: Lot 2 – Sucursala Regională CF Craiova

Valoarea totală estimată fără TVA: 900.000,00 lei

  1. Lot 8 – Stații CF: Lot 3 – Sucursala Regională CF Cluj

Valoarea totală estimată fără TVA: 3.200.000,00 lei.

Loturile 1 și 3 pentru sporirea siguranței feroviare au câștigători desemnați

Marți, CNCF CFR SA a anunțat desemnarea ofertelor câștigătoare aferente Lotului 1 – Sucursalele Regionale CF București și Craiova și Lot 3 – Sucursala Regională CF Brașov.

CFR SA a desemnat Asocierea SC Baicons Impex SRL (lider de asociere) – ISPCF SA câştigătoare a procedurii pentru loturile menționate. Ofertele financiare ale Asocierii au fost de trei milioane de lei fără TVA, pentru fiecare lot în parte (criteriul aplicat fiind cel mai bun raport calitate-preț).

Sursa de finanțare este asigurată din fonduri nerambursabile prevăzute în Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), iar durata contractelor va fi de nouă luni, de la data de începere a prestării serviciilor, iar prin aceste contracte se vor implementa sisteme de centralizare electronică în 35 de stații de cale ferată.

Modernizarea instalațiilor de siguranță aferente căii ferate existente (atât a celor din stații, cât și a celor din interstații) are rolul de a crește siguranța traficului feroviar, dar și creșterea capacității sectoarelor feroviare prin utilizarea echipamentelor moderne. Din punct de vedere al beneficiilor centralizării electronice, se evidențiază pe lângă componentele de siguranță și capacitate, și scăderea semnificativă a cheltuielilor companiei cu personalul și întreținerea, ceea ce conduce la o mai eficientă utilizare a fondurilor pentru asigurarea unei infrastructuri feroviare atractive, pentru operatorii de transport pe calea ferată și beneficiarii acesteia. Creșterea nivelului de centralizare al unor instalații de semnalizare, prin centralizarea instalațiilor și integrarea acestora în centre de management ale traficului rezolvă problema deficitului de personal, contribuie la îmbunătățirea siguranței circulației trenurilor și conduce la creșterea vitezei de circulație pe secțiile modernizate.

Ultimele Articole