Deși au existat o mulțime de observații ale societății civile privind cedarea spitalelor CF de la Ministerul Transporturilor, chiar dacă nu există avizele necesare și în pofida faptului că există chiar procese deschise, oamenii lui Sorin Grindeanu au început cedarea spitalelor ceferiștilor.
Zilele acestea au inceput procedurile de transfer ale Spitalului CF2. Graba mare e la Buzău unde premierul Ciolacu ar vrea ca secția de acolo să ajungă la apropiații săi, acuză surse sindicale.
Spitalul CF2 a început zilele acestea transferul către Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” în pofida numeroaselor nereguli ce se înregistrează în prezent. Este un mare semn de îngrijorare privind lipsa de importanță manifestată de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, față de respectarea legalității. Reamintim că în primăvara acestui an Ministerul Transporturilor a organizat o dezbatere publică privind HG de transfer al Spitalului Clinic Căi Ferate Nr. 2 – București din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în subordinea Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
Dispreț total de lege
Sindicatele din domeniu, angajații, reprezentanți ai unor instituții private de învățământ medical ce își desfășurau activități de pregătire profesională acolo au făcut numeroase observații care trebuiau incluse într-o formă îmbunătățită a actului normativ. S-a întâmplat acest lucru? A ținut cont Ministerul Transporturilor de aceste observații. Denisa Popovici, lider sindical la CF2 explică: „Nu au răspuns la nimic, nici la Ministerul de Finante. Au publicat Hotărârea și cu asta basta. Nu au mai pus pe nimic pe Transparență, pe Comisia de dialog, Consiliul Legislativ, nimic”, spune ea. Ce dovadă mai clară poate fi cerută pentru a înțelege că actualilor guvernanți respectarea legii li se pare facultativă?
Sindicatele din Spitalele CFR au deschise nu mai puțin de trei procese în Justiție privind acest caz. Ultimul proces a fost deschis la 22 noiembrie și a avut termen chiar vineri 6 decembrie. Sindicatele cer suspendarea HG 1392 până când Curtea Constituțională se pronunță privind constituționalitatea Ordonanței 41 (pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul feroviar).
Mamelucii își fac treaba
În loc să aștepte decizia Curții de Apel și a Curții Constituționale oamenii lui Grindeanu (Adrian Găvruța, secretar general adjunct al Ministerului Transporturilor) împing din spate situația într-o grabă de-a dreptul suspectă.
„A început deja protocolul de predare-primire cu Carol Davila. Deși ei știu că transferul se face în 90 de zile, ei vor ca în 20 de zile, până la finele lunii, să se termine”, spune Denisa Popovici.
Pe lista „transfer pe repede înainte” a ministrului Grindeanu urmează spitalul CF Galați. Explicația poate fi faptul că acesta are o secție externă la Buzău unde se dorește a se moderniza spitalul local cu ajutorul acesteia. Nu sunt lipsite de importanță legăturile dintre premierul Marcel Ciolacu și administrația locală, spun sindicaliștii.
Ce obiecții au fost ridicate, dar au fost ignorate
Potrivit discuțiilor purtate în primăvară, proiectul de act normativ păcătuiește prin aceea că nu vine cu soluții și răspunsuri la situațiile viitoare rezultate din punerea în aplicare a Hotărârii, este contrar prevederilor altor legi, precum OUG 41/2023 privind transferul spitalelor, legea sănătății, legea educației, prevederilor de tehnică legislativă. La multe dintre întrebările adresate, oficialii prezenți la dezbateri ai Ministerului Transporturilor, și anume Adrian Găvruța și șeful Direcției Juridice din minister s-au spălat pe mâini spunând că OUG41 privind trecerea spitalelor nu e decizia lor, „e una politică” și că ei doar pun în practică Ordonanța.
Un aspect problematic a fost ridicat în primăvară de un cadru didactic al Universității de Medicină de la Titu Maiorescu. Acest aspect a privit soarta medicilor în rezidențiat, proveniți de la aceasta Universitate, dar și a cadrelor universitare ce lucrează în CF2 după transfer. Cum spitalul va ajunge la o universitate de stat concurentă, vor mai fi aceștia păstrați? O ciudățenie a sistemului nostru de învățământ sau cel puțin dovada unei disfuncționalități este faptul că Universității Titu Maiorescu îi este imposibilă preluarea spitalului, asemenea UMFCD, căci Titu Maiorescu e unitate privată, iar Legea Învățământului nu permite astfel de transferuri, chiar dacă s-ar face contra cost printr-o licitație publică la care să participe toate universitățile interesate.
Mircea Dogaru, sindicalist al cadrelor în rezervă, a afirmat că spitalul este unul pentru boli specifice ale ceferiștilor și este un spital plătit de ceferiști. De altfel, după spusele lui, este un spital construit din fondurile societăților de cale ferată și care în 1948 a fost confiscat de statul comunist. Acțiunea de acum este o nouă confiscare ce indică atitudinea stalinistă a Ministerului Transporturilor față de proprietatea ceferiștilor.
Dana Cocoș, asistent medical la spitalul CF Pașcani a subliniat (asemenea altora) că transferul se poate face doar către entități care au rețele medicale propriu-zise, nefiind cazul UMFCD. Tot ea s-a întrebat retoric ce se va întâmpla dacă Ordonanța 41 va fi respinsă la Curtea Constituțională.
Șerban Bucur, managerul spitalului CF2 crede că spitalul poate deveni „victimă colaterală”. „Eram acum 14 ani o ruină, 0,5 eurocenți era metrul pătrat, acum suntem un organism viu. Nu trasferăm o stradă de la Ministerul Transporturilor”. De aceea, el cere să se specifice sub ce Direcție sanitară se va subordona spitalul și „să se specifice aspectele de funcționalitate ulterioară”. Ce buget, de unde vine bugetul, sunt lucruri ce trebuie clarificate ca să știm ce facem, spunea el.
Denisa Popovici, lider sindical al Spitalului CF2 a dorit să i se explice dacă este vorba de transfer, de absorbție sau de altă formă, cum în proiect apar trei termeni total diferiți juridic. În niciun caz nu va fi absorbție, ceea ce semnifică faptul că vor fi menținute neschimbate contractele de muncă, i s-a răspuns.
Iulică Măntescu, liderul mecanicilor de locomotivă a fost o altă voce virulentă. El a întrebat funcționarii ministerului de ce nu au cedat spitalul sau toate spitalele la Ministerul Sănătății dacă ei nu vor să le mai țină? „Vă bateți joc de Ordonanță, de temeiurile legale, aceleași discuții le-am avut și la Witting”, spunea el.
Și, în fine, Florin Dobrescu, președintre Federației Naționale Drum de Fier, a avut o opinie similară afirmând că spitalul mai bine ar fi fost dat la Ministerul Sănătății, „dacă nu îl doriți!”. El a spus că vede cu amărăciune „cum se poate înstrăina un patrimoniu construit cu sudoare de ceferiști”. „Nu cred că cineva are dreptul să înstrăineze munca ceferiștilor. Dați-le sindicatelor!”, spunea el în primăvară.
Citește și Colonelul sindicalist Dogaru, jignit la dezbaterile privind Spitalul CF2