vineri, august 30, 2024
spot_img

Guvernul dă cu o mână și ia cu două de la Spitalul CF Timișoara. La Sibiu deocamdată doar dă

Spitalul CF Timișoara face obiectul a două Hotărâri de Guvern adoptate în ședința de miercuri de la Palatul Victoria. Prin primul act normativ i se dau bani, iar prin al doilea i se ia o clădire. Spitalul CF Sibiu scapă, cel puțin deocamdată, de ”amputări” și primește bani.

Să începem cu partea bună a poveștii. În ședința din 21 august, Executivul a aprobat o Hotărâre privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Potrivit explicației oficiale a responsabililor guvernamentali, prin acest act normativ se aprobă suplimentarea bugetului MTI pe anul 2024 cu suma de 10,65 milioane de lei (aproximativ două milioane de euro), pentru exproprierea clădirilor în care își desfășoară activitatea Spitalul Clinic Căi Ferate Timişoara, respectiv Spitalul General Căi Ferate Sibiu, în vederea reabilitării și modernizării acestora. Clădirile în care își desfășoară activitatea cele două spitale, precum și terenul aferent au devenit proprietăți ale unor persoane fizice, care nu sunt în măsură să asigure investițiile necesare și specifice infrastructurii spitalicești. Prin urmare, este nevoie de trecerea acestora în proprietatea statului, pentru reabilitarea și modernizarea lor. Din suma totală de 10,65 milioane de lei, 4,48 milioane lei sunt alocați pentru exproprierile aferente Spitalului Clinic Căi Ferate Timişoara, iar 6,17 milioane de lei pentru cele ale Spitalului General Căi Ferate Sibiu.

Spitalul Clinic Căi Ferate Timişoara are în prezent 212 paturi pentru spitalizare continuă și 14 paturi pentru spitalizare de zi, iar Spitalul CF Sibiu deține un număr de 63 de paturi pentru spitalizare continuă și patru paturi pentru spitalizare de zi. Cele două unități sanitare au în structura lor secții distincte pentru tratamentul și îngrijirea bolnavilor cu afecțiuni acute sau cronice. Este necesar ca cele două unități sanitare să fie reabilitate, modernizate, consolidate în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare, mai spun responsabilii Executivului.



Spitalul CF Timișoara rămâne fără Dispensarul Gurahonț

A doua Hotărâre de Guvern cu specific feroviar adoptată miercuri se referă la ”actualizarea valorii de inventar şi a datelor de identificare ale unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, prin Spitalul Clinic Căi Ferate Timişoara, trecerea acestora în domeniul public al comunei Gurahonţ, judeţul Arad, precum şi modificarea anexei nr. 16 la Hotărârea Guvernului nr.1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului”.

În cazul acestei HG, în comunicatul de presă dat de Palatul Victoria nu se oferă nicio explicație, ca în cazul primeia. Vă explicăm noi, căci am mai scris despre acest subiect. Proiectul de HG a fost pus în consultare publică la mijlocul lunii februarie a acestui an, așa cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

Spitalul Clinic Căi Ferate Timișoara a procedat la reevaluarea activelor fixe corporale deținute în administrare și a rezultat Raportul de evaluare nr. 59/21.11.2022, întocmit de Sc Consult Lor-Ena SRL, evaluator autorizat ANEVAR. În urma identificării și intabulării în cartea funciară a unor bunuri, s-au constatat diferențe între suprafețele înscrise în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și suprafețele rezultate din măsurători.

Este vorba în speță de imobilele Dispensarului CF Gurahonț, în care unitatea sanitară nu mai desfășoară activitate încă din anul 2000. ”Imobilul a suferit degradări avansate atât ale finisajelor exterioare, interioare, cât și ale instalațiilor sanitare, necesitând renovări multiple”, se arăta în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Dispensarul medical este o clădire compusă din subsol, parte și un etaj, cu o suprafață construită la sol de 196 mp și o suprafață desfășurată de 327 mp. Terenul aferent are suprafața  de 557 mp și este împrejmuit cu gard de beton și plasă de sârmă, având o poartă de metal. Clădirea este evaluată la valoarea de 690.000 de lei, iar terenul – la 13.700 de lei.

Ei bine, Ministerul condus de Sorin Grindeanu nu mai vrea să bage bani în acest dispensar, pe motiv că ”acesta se află la distanță mare față de spital” și că ”administrarea imobilului generează cheltuieli pentru igienizare”. Vrea însă să investească Consiliul Local al comunei Gurațonț, județul Arad, care și-a manifestat interesul cu privire la preluarea acestor imobile, cu scopul exploatării în interes public local, în beneficiul comunității (servicii de asistență socială ori servicii de medicină de familie, laborator de analize, cabinete medicale de specialitate). Primăria comunei spune că în acest sens vor fi accesate fonduri europene sau de la bugetul local.

Dispensarul CF Lugoj va fi transformat în autogară

Măcar de data aceasta, chiar dacă va trece la autoritățile locale, dispensarul respectiv își va păstra obiectul de activitate, acela de unitate medicală.

Nu este însă și cazul Dispensarului CF Lugoj, despre care Club Feroviar a scris la finele lunii ianuarie. Și acesta face parte tot din patrimoniul Spitalului CF Timișoara, iar el va trece la Primăria Lugoj, care îl va transforma în autogară.

Și de data aceasta, Ministerul Transporturilor se justifică pentru faptul că se leapădă de el prin distanța mare față de unitatea-mamă de la Timișoara și prin paragina în care a ajuns clădirea: ”Bunurile imobile se află la o distanță de aproximativ 70 km de Timișoara, iar în aceste imobile unitatea sanitară nu mai desfășoară activitate din anul 2000. (…) Imobilul a suferit degradări avansate atât ale finisajelor exterioare, interioare, cât și ale instalațiilor sanitare, necesitând renovări multiple”.

IN THE SPOTLIGHT

Recalcularea pensiilor: Ce riscă mecanicii de locomotivă pensionari care lucrează la privat

Recalcularea pensiilor tuturor românilor este în curs, iar deciziile au început să le fie livrate pensionarilor prin Poșta Română. Numai că așteptările au fost...

Ultimele Articole