miercuri, februarie 19, 2025
spot_img

Spital modernizat, reînscris în inventarul statului

Acesta fusese expropriat în urmă cu 1-2 ani pentru efectuarea lucrărilor de modernizare.

Ministerul Transporturilor a elaborat un proiect de act normativ care prevede înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor statului a spitalului CF Timișoara.

Anul trecut, prin Hotărârea Guvernului. nr. 1384/ 2024 a fost aprobată declanşarea procedurilor de expropriere a  imobilului proprietate privată care face parte din lucrarea de utilitate publică  de interes național de reabilitare și modernizare.

Acum statul dorește înscrierea bunului modernizat în inventarul său centralizat. „Întrucât acest bun a fost expropriat (…) se impune înscrierea acestuia în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu darea în  administrare Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prin Spitalul Clinic Căi Ferate Timișoara, unitate ce funcționează în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Bunul ce fac obiectul acestui proiect de act normativ este  bun de uz și de interes public național”, scrie proiectul.

Aberant: Terenul e al statului, imobilul spitalului e al privatului

În toamna anului 2023, Club Feroviar nota că Spitalul Timișoara își desfășura activitatea în imobil închiriat, aflat în stare precară sau avansată de degradare, fiind improprii desfășurării în condiții optime a actului medical, motiv pentru care era absolut urgent, necesar și oportun ca imobilul în care sunt amplasate secțiile medicale, dar care nu sunt în proprietatea statului, ci aparțineau unor persoane fizice care sunt în imposibilitatea să le reabiliteze, să fie expropriate și să treacă în proprietatea statului român.

Terenul pe care este amplasat Spitalul Clinic Căi Ferate Timișoara aparține domeniului public al statului, dar se află în administrarea Spitalului Clinic CF.

Întregul amplasament este parte integrantă din zona de protecție a monumentelor istorice, zona de protecție a Sitului urban „vechiul cartier Iosefin” din Lista Monumentelor istorice 2015-Județul Timiș, realizată de Ministerul Culturii.

Pavilioanele 13, 14 şi 15 sunt construcții mai vechi, edificate aproximativ în anii 1910-1930, iar Blocul operator a fost realizat în anii 1964 și 1965.

Din cauza vechimii relativ mari, Pavilionul 14, care face obiectul studiului de fezabilitate, nu mai corespundea (anterior modernizării) cerințelor funcționale actuale, atât din punct de vedere al compartimentărilor interioare, cât şi al finisajelor şi al instalațiilor, prezentând disfuncționalități şi respectiv degradări relativ avansate.

Pavilionul 14 face parte din incinta Spitalului Clinic Căi Ferate Timișoara, plasat pe Splaiul Tudor Vladimirescu nr. 13–15. Aceasta cuprinde patru clădiri principale în care se desfășoară activități cu specific medical, respectiv Pavilioanele 13, 14, 15 şi Blocul operator, şi unele construcții secundare, cum ar fi centrala termică şi alte anexe.

În Spitalului Clinic CF Timișoara, la nivelul Secției Clinice Medicină Internă, funcționează Compartimentul de Gastroenterologie. Astfel, se impune reorganizarea spațiilor ce deservesc Laboratorul de Endoscopie Digestivă pentru buna funcționare, conform Ordinului nr. 914 din 2006 pentru aprobarea normelor privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare modificat prin Ordinului nr. 1096/2016.

Spital cu infiltrații de apă în pod

De asemenea, a fost necesară intervenția la nivelul învelitorii existente. Aceasta prezenta semne vizibile de degradare, infiltrații de apă în pod, jgheaburi și burlane sparte și necorespunzătoare.

Luând în considerare faptul că executarea în regim de urgență a unor lucrări de amploare pentru modernizare impune existența calității de proprietar sau administrator al imobilului, necesită astfel demararea urgentă a unor proceduri de expropriere în vederea trecerii în proprietatea statului român.

Procedura de expropriere aplicabilă a fost cea prevăzută de Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean şi local, cu modificările și completările ulterioare (inclusiv Legea nr. 173/2023), pentru imobilul proprietate privată cunoscut sub numele de Pavilionul nr. 14 și a terenului aferent.

 

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole