Trenurile CFR Călători au continuat și marți dimineața să înregistreze întârzieri semnificative, mult mai mari chiar decât duratele de parcurs. Pe rute de câteva zeci de kilometri unele trenuri întârziate au ajuns cu până la trei ore după. Cauza generală pare să fie locomotivele CFR Călători care sunt deranjate în măsură egală atât de căldură, cât și de frigul excesiv.
UPDATE. Ulterior realizării articolului reprezentanți ai CFR Călători au explicat că din cauza condițiilor meteo, pe fondul temperaturilor scăzute, 9922 a înregistrat o locomotivă defectă și macaze înghețate, iar 9391 garnitura din care se formează a sosit cu întârziere.
La ora 9.00 dimineața panourile din Gara Craiova arătau 150 de minute (două ore și jumătate) întârziere pentru trenul RE9922 din direcția Târgu Jiu. Trenul trebuia să ajungă la 7.18, însă la ora 9.30 nu ajunsese.
Potrivit CFR SA, cauza ar fi o locomotivă defectă între Turceni – Gura Motrului, fir II. Un alt tren care trebuia să ajungă în gara Craiova a avut o întârziere comparabilă. Este vorba de R9391 de la Caracal, în cazul căruia tabela arăta 170 de minute întârziere, adică aproape trei ore. „R 9391 se formează din R 2010 (Sibiu – Caracal) rămas defect între Podu Olt – Valea Mărului”, au explicat oficialii CFR SA. Acest ultim tren înregistra o întârziere de trei ore și jumătate (211 minute) doar între Sibiu și Caracal.
CFR Călători se eschivează de la explicații privind trenuri întârziate
Reprezentanții CFR Călători nu au nicio reacție la astfel de evenimente chiar dacă este vorba de pasagerii companiei. Într-o manieră necooperantă, pentru a oferi răspunsuri la întrebările primite, reprezentanții CFR Călători cer trimiterea acestora pe e-mail la care răspund în cel mai bun caz după câteva zile când subiectul nu mai este de actualitate pentru jurnaliști.
În sens invers, tot marți dimineața, spre Craiova, trenul R9902 înregistra la plecare o întârziere de 150 de minute în Gara de Nord, București.
Întârzierile urmează celor de luni, la fel de importante. Luni după+amiază un tren pe ruta București – Pitești – Piatra Olt -Craiova (cu legături) a avut 150 de minute întârziere.
După cum am arătat aici în ziua precedentă, nu mai puțin de trei locomotive au suferit defecțiuni. Trenul IRN 79 a plecat dumincă la ora 15,10 din Budapesta (16,10 ora României) și trebuia să ajungă la destinația finală, București Nord, luni la ora 8,06. Garnitura a circulat aproape conform graficului până la stația Gura Motrului, unde s-a defectat locomotiva.
O altă locomotivă a operatorului feroviar de stat s-a defectat luni dimineață, de această dată pe Valea Prahovei.
Este vorba de locomotiva aflată la tracțiunea trenului Regio 3022, care plecase din Brașov la ora 4,05 și ar fi trebuit să sosească în Gara de Nord din București la ora 7,39. Numai că la stația Comarnic locomotiva s-a defectat, iar trenul are o întârziere de 90 de minute.
În fine, o a treia locomotivă s-a defectat la Piatra Olt. Din această cauză, trenul R 2010 operat de CFR Călători, care a plecat la ora 2,20 din Sibiu și trebuia să ajungă la 6,58 la Caracal a avut o întârziere de 50 de minute.
Trenuri întârziate. Care sunt cauzele
Cauzele par a fi generate de locomotivele defecte ale CFR Călători, dar dincolo de aceasta există explicații structurale în politicile companiei și ale statului în privința materialului rulant.
Unul dintre motive este politica necorespunzătoare a managementului CFR Călători de reparare masivă a locomotivelor în absența resurselor necesare. Cu buget pe pierderi de ordinul sutelor de milioane de lei care aproape egalează încasările (veniturile fără subvenții) este greu de crezut că CFR Călători are banii necesari reparațiilor. Apoi, accesul companiei la creditare privată destinată achiziționării de locomotive noi sau reparațiile capitale la locomotive sunt interzise de către Ministerul de Finanțe, tocmai din cauza pierderilor. Practic, compania nu are atâtea locomotive bune cât ar avea nevoie să deservescă rutele incluse în obligația sa de serviciu public.