Spania va organiza o licitatie pentru mentenanta a peste 420 de trenuri

17 mai 2018

Contractul va avea o valoare de 450 milioane de euro, se va derula pe o perioada de patru ani, iar organizatorul licitatiei este RENFE, operatorul de transport feroviar de pasageri din Spania.

In contractul de mentenanta vor fi cuprinse peste 420 de trenuri conventionale si de mare viteza, acestea fiind utilizate in reteaua suburbana Cercanías, precum si in cea de tip intercity (Media Distancia). Operatiunile de mentenanta se vor desfasura pe durata a patru ani, contractul avand optiunea de a fi extins cu un an.

Mentenanta se va desfasura in atelierele RENFE. Operatorul de transport feroviar va asigura ca o parte ce deriva din aceste contracte de mentenanta, sa fie executata prin intermediul unor companii de tip joint venture incheiate cu castigatorii licitatiei. Cerinta este in conformitate cu specificatiile din caietul de sarcini. Va trebui, de asemenea, sa existe rezerva realizarii unor lucrari suplimentare.

Licitatia este divizata pe mai multe loturi, in functie de caracteristicile sau seriile trenurilor, dar si in functie de atelierele de mentenanta unde se vor executa lucrarile.

Astfel, RENFE solicita efectuarea mentenantei pentru trenurile de mare viteza seria 104, utilizate pe reteaua Media Distancia, dar si pentru 40 de trenuri diesel conventionale si 360 trenuri de naveta de diferite serii, printre care si cele din seria Civia. Tot in aceasta licitatie se cere efectuarea mentenantei pentru trenuri dublu-etajate si pentru cele din seriile 446 si 447, care, practic, circula pe tot teritoriul spaniol.

Licitatia prevede anumite obligatii pentru ofertanti, cum ar fi fiabilitatea ridicata si disponibilitatea trenurilor, in special la orele de varf, pentru a furniza serviciul de transport feroviar „cu garantie completa de securitate si de cea mai inalta calitate”, potrivit cerintelor emise de catre RENFE.