Spania solicita BEI un imprumut de 600 mil euro pentru retelele suburbane

Administratorul spaniol de infrastructura feroviara, ADIF, a solicitat Bancii Europene de Investitii (BEI) un imprumut in valoare de 600 milioane euro pentru a finanta modernizarea retelelor suburbane, Cercanías, din orase precum Barcelona, Madrid, Valencia, Asturias si Santander.

Intregul buget al lucrarilor a fost estimat de catre ADIF la o valoare de 1,52 miliarde de euro si, de aceea, compania a solicitat un sprijin financiar din partea institutiei financiare.

Lucrarile includ renovarea si modernizarea constructiilor civile, a liniilor de cale ferata, a sistemului de electrificare si a celui de semnalizare, dar si imbunatatiri ale sigurantei feroviare prin eliminarea trecerilor la nivel. In plus, lucrarile prevad si imbunatatirea accesului in statiile de cale ferata.

Cea mai mare parte a lucrarilor se va desfasura la nivelul infrastructurii existente.

Scopul derularii acestui proiect il constituie sporirea atractivitatii serviciilor feroviare suburbane pentru a incuraja utilizatorii sa aleaga transportul pe sina si nu pe cel rutier, primul avand avantaje considerabile fata de mediul inconjurator prin zgomot redus si mai putine emisii poluante.