Spania construieste, in sud, cel mai mare terminal de logistica. Amazon, printre clientii ce-l vor utiliza

Incepand cu 2020, Antequera, un oras situat in provincia Malaga (Andaluzia), va avea cel mai mare centru multimodal din sudul Spaniei. Astfel, portul de uscat Antequera va fi direct conectat la Coridoarele Feroviare de Marfa Mediteranean si Atlantic. Obiectivul construirii acestui terminal de marfa si logistica il constituie ocolirea porturilor Cadiz, Algeciras, Malaga si Sevilla.

Terminalul Antequerra va avea depozite dispuse pe o suprafata de 200,000 mp, iar acestea vor primi si distribui marfa, pe calea ferata, de la o serie de porturi si aeroporturi din Andaluzia (in special din Sevilla si Malaga). Antequerra este un punct central situat intre partile de sud a doua Coridoare Feroviare de Marfa, Mediteranean si Atlantic. Se estimeaza ca terminalul va deveni un hub de logistica pentru companii precum Mercadona, cel mai important supermarket spaniol si gigantul american Amazon.

Constructia va fi derulata de catre guvernul regional din Andaluzia dar si de catre compania privata intermodala de marfa, Acotral, al carei principal client este Mercadona. Depozitele de marfa vor fi fie vandute, fie inchiriate de catre agentia imobiliara CBRE.

Andaluzia este cea mai mare regiune exportatoare a Spaniei datorita activitatii din domeniul agriculturii si al industriei alimentare, cele care au propulsat, incepand cu 2007, economia regionala dupa criza imobiliara din zona, la vremea acea una dintre cele mai sarace din Spania. Regiunea a suferit o lovitura economica puternica in momentul in care a devenit evident ca afacerile cu imobiliare nu sunt suficiente pentru a inlocui anumite sectoare de productie precum industria chimica, minerit sau industria auto, toate acestea incepand sa dispara treptat, din anii ’90, culminand cu recesiunea economica ce a afectat puternic Spania in perioada 2008-2014.

Foto: farodevigo.es