Condamnați în primă instanță pentru șpagă la Metrorex, la un concurs pentru ocuparea unor posturi de mecanici, mai mulți instructori din cadrul companiei s-au pus la adăpost, ieșind la pensie. Numai că unii dintre cei care colectau mita de la angagați încă mai trag sforile în cadrul societății de transport subteran din Capitală.
Pe 23 noiembrie 2022, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București făceau percheziții la Depoul Pantelimon al Metrorex, chiar în timpul unui concurs pentru ocuparea a 40 de posturi de mecanici, în urma unor suspiciuni de fraudă. În aceeași zi, aveau loc descinderi ale procurorilor, însoțiți de jandarmi, și la sediul CENAFER, după cum a scris Club Feroviar la vremea respectivă.
Cercetările începuseră încă din primăvara acelui ani, iar suspiciunile aveau să se confirme. Prin ordonanţa numărul 4330/P/2022 din data de 18.05.2022, IGPR – Direcţia de Poliţie Transporturi a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracțiunilor de fals intelectual și uz de fals. Apoi, prin ordonanţa nr. 4809/P/2022 din 28.10.2022 s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influență în formă continuată şi infracțiuni de cumpărare de influență. Ulterior, a fost dispusă din nou extinderea urmăririi penale, cu luare de mită, dare de mită, trafic de influență şi cumpărare de influență.
Arestări preventive și puneri sub control judiciar
Apoi, pe 27 aprilie 2023, trei persoane au fost arestate preventiv, iar alte nouă au fost puse sub control judiciar de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti în această cauză. Procurorii susţineau că persoanele puse sub acuzare, angajaţi sau foşti angajaţi ai Metrorex, cereau între 6.000 şi 7.500 de euro de la fiecare candidat, în schimbul promisiunii că îi vor ajuta să câştige concursul.
Procesul și-a urmat cursul, iar pe 14 noiembrie 2024 Secția 1 Penală a Tribunalului București a pronunțat sentința. În acest moment, facem precizarea că nu vom da numele celor implicați în această megaafacere de luare de șpagă la Metrorex, ci doar inițialele lor, având în vedere că respectivii au atacat cu apel Hotărârea instanței din toamna anului trecut. Oricum, la nivelul Metrorex numele lor sunt cunoscute, iar pentru restul cititorilor nu sunt relevante.
Șpagă la Metrorex. Condamnările din dosar
Să vedem așadar ce condamnări au fost decise de Tribunalul București.
C.M.C. a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, la fel și pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. ”Contopește pedepsele principale stabilite în prezenta cauză și aplică inculpatului CMC pedeapsa cea mai grea de 1 an ți 4 luni închisoare sporită cu 2 ani, 2 luni și 20 de zile (o treime din durata celorlalte pedepse), durata totală a pedepsei principale rezultante aplicate fiind de 3 ani, 6 luni și 20 de zile închisoare cu executare”, se arată în decizie.
Condamnat a fost și B.D.C.: doi ani și două luni pentru luare de mită. De asemenea, în cazul acestuia s-a dispus ca timp de doi ani să nu poată fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau activitatea de care s-a folosit la săvârșirea infracțiunii. El a scăpat de executarea pedepsei cu închisoarea, dar a fost pus sub supraveghere timp de doi ani și opt luni, timp în care trebuie, printre altele, să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Ilfov și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Chitila Serviciul Administrativ sau în cadrul Parohiei Sfântul Gheorghe.
Un alt inculpat care și-a primit sentința pe 14 noiembrie 2024 a fost M.V.: un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență. Și în cazul acestuia instanța a dispus ca timp de doi ani să nu poată fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și să ocupe o funcție care implică exercițiul autorității de stat sau să exercite profesia sau activitatea de care s-a folosit la săvârșirea infracțiunii. În final, după ce pedeapsa a fost sporită cu șase luni, au rezultat doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de doi ani și jumătate. El trebuie să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune București și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul în cadrul Administrației Domeniului Public București Sector 4 sau Arhiepiscopia Bucureștilor.
M.C.A. a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare pentru complicitate la cumpărare de influență și tot atât pentru complicitate la trafic de influență, iar timp de doi ani are aceleași interdicții precum cei enumerați mai sus. După contopirea pedepselor și aplicarea unui spor de cinci luni și 10 zile, a rezultat un an, nouă luni și 10 zile cu suspendare.
Un alt inculpat în dosar, P.P., a murit în aprilie 2024, drept pentru care instanța a dispus încetarea procesului penal.
O altă decizie a instanței l-a vizat pe M.A.C., care a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, aceleași interdicții ca în cazurile colegilor săi și un termen de supraveghere de doi ani. De asemenea, Tribunalul București a dispus confiscarea unor sume de bani de la cei condamnați.
Inculpații s-au pensionat înainte de a fi condamnați
”Cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii, pentru procuror și inculpați”, se precizează în încheierea instanței.
Ceea ce s-a și întâmplat: atât Parchetul (care vrea majorarea pedepselor), cât și condamnații (care vor să scape basma curată) au atacat decizia la Curtea de Apel București, unde dosarul se află pe rol și are următorul termen de judecată pe 28 martie 2025.
De la începerea procesului și până în prezent, inculpații din dosarul de șpagă la Metrorex nu au stat cu mâinile-n sân și au vrut să se pună la adăpost, așa că și-au întocmit dosarele și au ieșit la pensie. Pensie care nu este deloc mică, putând depăși și 10.000 de lei, având în vedere condițiile de muncă și calificarea lor de instructori la Secția Exploatare. Așa că, chiar dacă vor fi condamnați cu suspendare, vor rămâne cu un venit sigur, plătit lună de lună de statul român, adică de salariații de la stat și de la privat din România.
Metehnele nu dispar, ci continuă cu ajutorul tehnologiei
Chiar dacă cei enumerați mai sus au fost condamnați în primă instanță și au părăsit compania, prin pensionare, metehnele de genul acestora nu dispar la nivelul Metrorex.
O altă pensionară ”de lux”, G.Ș., trage sfori la examinările anuale pe care trebuie să le promoveze angajații Metrorex din diferite domenii de activitate. O sesiune de examinări a avut loc pe în pedrioada 17-21 februarie 2025 la stația Laminorului de pe Magistrala 4 de metrou, într-o sală unde există inclusiv sistem de supraveghere video. Sistem care însă fix în unele zile de examen a întâmpinat ”probleme tehnice”, deci nu a funcționat deloc sau a funcționat cu întreruperi.
Și acum vom vedea de ce s-a întâmplat acest lucru la examinarea anuală a celor aproape 170 de impiegați de mișcare din cadrul Metrorex. În ajunul fiecărui examen, G.Ș. crea un grup de WhatsApp cu denumirea ”Grup 17”, ”Grup 18” ”Grup 19” și așa mai departe, în care erau introduși angajații ce urmau să susțină proba a doua zi. Aici G.Ș. punea subiectele de examen, iar apoi ea părăsea grupul. Un astfel de mesaj vi-l prezentăm în captura alăturată, din care am blurat numele celor menționați, din motive pe care le-am explicat mai sus.
Nu vom comenta conținutul mesajului, el fiind extrem de explicit și revoltător deopotrivă. Este limpede pentru toată lumea că astfel de ”favoruri” făcute de G.Ș. sau de alte persoane, angajați sau foști angajați ai Metrorex, nu sunt pe gratis. Fiecare cotiza cu câteva sute de lei, sume modice s-ar putea spune, dar colectate de la sute de persoane aduc un total care nu este deloc de neglijat.