luni, septembrie 25, 2023
spot_imgspot_img

Magistrații au decis să confiște 1,3 milioane de euro din șpaga dată de Swietelsky

Judecătorii Curții de Apel București au decis luni să confiște circa 1,3 milioane de euro din șpaga dată de Swietelsky în Dosarul Mită la CFR, în valoare totală de 20 de milioane de euro.

”În baza art.549 indice 1 alin.5 lit. b C.p.p. admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de combatere a Infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, în dosar nr. 392/P/2021. În baza art. 112 alin. (1) lit. e) C. pen. confiscă suma de 389.531,7 euro, rămasă la dispoziția Boștină & Associates GmbH Austria, precum şi suma de 929.535 euro, rămasă la dispoziția numitului Hozoc Florin, ce provin din sumele achitate de compania Swietelsky AG. Respinge ca inadmisibilă cererea de ridicare/instituire sechestru asigurător formulată de intimatul Hozoc Florin. În baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân in sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de comunicare. Pronunțată prin punerea minutei la dispoziția procurorului și a părţilor, prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 17.07.2023”, se arată în decizia magistraților, citată de JustNews.ro.

Boștină trebuie să returneze șpaga dată de Swietelsky, chiar dacă a fost denunțător în dosar

Cu alte cuvinte, avocatului Doru Cătălin Boștină i se confiscă banii primiți ca șpagă, cu toate că el a fost denunțător în acest dosar. În aceeași situație este și Florin Hozoc.

Boștină & Associates GmbH Austria era inițial biroul din Viena al firmei de avocatură Boștină și Asociații, apoi a devenit companie de sine stătătoare, pentru ca în final, la 26 august 2015, să fie luată în ​​unanimitate decizia de lichidare a firmei, lichidator fiind numit Doru Cătălin Boștină.

Mita dată de compania austriacă Swietelsky – cea care a obținut contractul cu privire la reabilitarea tronsonului Cernavodă-Constanța din calea ferată București-Constanța – s-a dus în conturile offshore din Cipru ale cumnatului lui Mircea Geoană, Ionuț Mihai Costea, ale fostului ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu și ale altora prin „filtrul” unor contracte de asistență încheiate cu Boștină & Associates GmbH Austria.

Florin Hozoc – martor-cheie în acel dosar – a fost reprezentantul austriecilor de la Swietelsky și era nașul de cununie al lui Cristian Boureanu. El a povestit la DNA cum Boureanu a fost cel care l-a pus în legătură cu ministrul Sebastian Vlădescu.

Acesta din urmă a fost condamnat definitiv, în mai 2023, la 7 ani și 4 luni de închisoare în dosar, instanța hotărând și confiscarea a 2,1 milioane de euro și 4 milioane de lei, după cum a scris Club Feroviar.

Ultimele Articole