South Caucasus Railways investeste 5,4 milioane de dolari in Armenia

South Caucasus Railways, filială a Căilor Ferate Ruse care administrează și operează rețeaua de transport feroviar din Armenia a anunțat că intenționează să sporească investițiile în infrastructura feroviară.

”În 2017 vom aloca infrastructurii din Armenia fonduri suplimentare în valoare de 5,4 milioane de dolari”, a precizat Sergey Valko, directorul general al South Caucasus Railways.

Filiala Căilor Ferate Ruse a fost înființată în 2008 și va administra rețeaua feroviară din Armenia prin intermediul unei concesiuni pe durata a 30 de ani.

Pe lângă bugetul alocat anul acesta, Armenia intenționează să investească în cel mai important proiect al său. Este Southern Armenia Railway, o linie de cale ferată ce va permite o conexiune directă între Erevan și Iran, via Syunik către Tabriz, oraș în nordul Iran-ului.

Linia are o lungime de 470 kilometri și este estimată la un cost total de 3,5 miliarde de dolari. Rusia a anunțat că va sprijini proiectul cu suma de 429 milioane de dolari.

Mai mult, Armenia a precizat că o serie de instituții financiare din China și-au exprimat interesul de a finanța proiectul în proporție de 60%. Iran își va finanța, desigur, secțiunea de cale ferată care îi tranzitează propriul teritoriu.

Potrivit celor mai recente estimări, construcția liniei ar putea începe în 2017 urmând a fi finalizată în 2022.

În prezent singura legătură feroviară externă a Armeniei este cu Georgia, statele vecine Azerbaidjan și Turcia blocându-i accesul și întrerupând orice legătură de transport, motivul fiind nenumărate disensiuni politice și chiar militare, fapt care menține Armenia într-o continuă izolare economică (n.r.).

Alte stiri