spot_img
sâmbătă, octombrie 1, 2022
spot_img

Sorin Grindeanu a anunțat când va fi aprobat Planul investițional pentru infrastructură

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat luni după-amiază, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Târgoviște, că Planul investițional pentru infrastructură 2020-2030 va fi aprobat în câteva zile.

„Zilele următoare vom aproba prin Hotărâre de Guvern Planul investițional. Aici sunt prevăzute investiții undeva la 73 de miliarde. Sursele de finanțare sunt POIM (actualul program de finanțare), POT, PNRR, alte programe ale Comisiei Europene, cum ar fi CEF, bugetul de stat”, a spus vicepremierul. El a subliniat faptul că indiferent de cine se află la guvernare „lucrurile legate de transporturi trebuie să rămână în general neschimbate”.

Ministrul Transporturilor a amintit faptul că anul 2022 va aduce cu sine multe semnări de contracte. „2022 este un an important ca semnare de contracte noi. Când am spus 10 miliarde, nu m-am referit doar la rutier. În PNRR sunt peste cinci miliarde (de euro – n.red.) prinse pe rutier și peste patru miliarde pe dezvoltarea infrastructurii feroviare. Sigur, metrou și toate dezvoltările celelalte, pe naval…”.Vicepremierul vrea modificarea Legii achizițiilor publice

În cadrul conferinței de presă, Sorin Grindeanu a spus și că vrea să modifice regulile în domeniul achizițiilor publice.

„Legea achizițiilor publice trebuie să fie amendată. Am încercat să fac acest lucru cât am fost prim-ministru. M-am lovit în primul rând de durata prea scurtă a mandatului meu, dar și de o anumită reticență, la o primă strigare, din partea Comisiei Europene”, a spus ministrul Transporturilor.

Peste 20 miliarde de euro pentru calea ferată, prevăzuți în Planul investițional pentru infrastructură

La începutul lunii decembrie, la un an și cinci luni după ce a fost prezentat de ministrul Transporturilor de la acea vreme, Lucian Bode, Planul investițional pentru infrastructură 2020-2030 a fost pus în dezbatere publică de actualul ocupant al cabinetului de la etajul 1 al Palatului CFR, Sorin Grindeanu. Documentul urmează, în mare, aceeași linie, însă de la prima prezentare și până acum a suferit mai multe ajustări.

În total, nevoia de finanțare pentru toate sectoarele de transport din România pentru următorii zece ani este de 72,77 miliarde de euro, din care 20,63 miliarde de euro pentru infrastructura feroviară și 10,7 miliarde de euro pentru metrou.

Citește AICI lista proiectelor feroviare cuprinse în documentul guvernamental.

Ultimele Articole