miercuri, februarie 19, 2025
spot_img

Solicitări de 5 ori mai mult decât bugetul CEF Transport 2024

CINEA (Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu) a primit 258 de cereri prin care se solicită o cofinanțare de peste 9,5 miliarde de euro în cadrul propunerilor CEF Transport 2024 (Mecanismul pentru Interconectarea Europei), care aveau ca termen limită de depunere data de 21 ianuarie 2025.
Cererea de cofinanțare este de aproape patru ori mai mare decât bugetul de 2,5 miliarde de euro disponibil pentru cererile de propuneri CEF Transport 2024 lansate în septembrie 2024.
CINEA va începe verificarea admisibilității și eligibilității acestor propuneri. Propunerile eligibile vor fi apoi evaluate de experți externi independenți, de Comisia Europeană și de CINEA. Solicitanții vor fi informați cu privire la rezultatele evaluării în iulie 2025, iar acordurile de grant pentru proiectele selectate vor fi semnate până în octombrie 2025.
Noile proiecte vor construi și moderniza infrastructura de transport în Uniunea Europeană și chiar în afara acesteia și vor contribui la dezvoltarea rețelei transeuropene de transport (TEN-T) și a noilor coridoare europene de transport. În general, mobilitatea în cadrul rețelei va fi mai durabilă, inteligentă, interoperabilă și rezistentă la schimbările climatice.
În cadrul programului CEF pentru perioada 2021 – 2027, 25,8 miliarde de euro au fost disponibile pentru proiectele CEF Transport din bugetul UE 2021-2027. Peste 80% din finanțarea CEF Transport alocată contribuie la obiectivele climatice, în conformitate cu angajamentele Uniunii.
Din 2014, CEF a sprijinit 1.666 de proiecte în valoare de aproape 44 de miliarde de euro în sectorul transporturilor.
Începând cu 2024, politica TEN-T a fost revizuită, pe lângă furnizarea unei infrastructuri integrate și fără întreruperi, aceasta vizează, de asemenea, reducerea impactului transporturilor asupra mediului și a climei și creșterea siguranței și a rezilienței rețelei.
Cerințele privind infrastructura feroviară includ o specificație care să permită circulația trenurilor cu o viteză de 160 km/h sau mai mare până în 2040 pentru liniile de cale ferată de călători din rețeaua centrală și rețeaua centrală extinsă. Acestea includ, de asemenea, implementarea ERTMS pe întreaga rețea TEN-T, dezvoltarea de planuri de mobilitate urbană durabilă în toate orașele mari de-a lungul rețelei TEN-T, precum și extinderea numărului și a capacității terminalelor de transbordare pentru a putea găzdui trenuri de 740 de metri lungime, pentru a satisface cererile de trafic, promovarea trecerii la moduri de transport durabile și stimularea sectorului de transport combinat din Europa.
Conform noii revizuiri adoptate, rețeaua centrală include cele mai importante conexiuni între marile orașe și noduri și trebuie să fie finalizată până în 2030. Rețeaua centrală extinsă trebuie să fie finalizată zece ani mai târziu, în 2040. Rețeaua globală conectează toate regiunile UE la rețeaua centrală și trebuie să fie finalizată până în 2050.
Viteza de deplasare pe calea ferată: până în 2040, liniile feroviare de călători din rețeaua centrală și rețeaua centrală extinsă trebuie să permită circulația trenurilor cu viteze de cel puțin 160 km/h.

Articol preluat de pe RailwayPRO.com

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole