Softronic primeste o finantare de 14 milioane de euro de la Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank va acorda companiei Softronic Craiova, o finantare in valoare de 14 milioane de euro, garantata de EximBank, creditul fiind destinat acoperirii costurilor de productie si livrare pentru sase locomotive electrice. Acestea vor intra in parcul de material rulant al operatorului Green Cargo din Suedia.

Reamintim ca Softronic Craiova a semnat un contract cu operatorul feroviar de marfa Green Cargo pentru livrarea a opt locomotive Transmontana. Primele doua locomotive au fost deja fabricate si livrate, in prezent aflandu-se in faza finala de testare. Urmatoarele sase locomotive, a caror productie este finantata de Raiffeisen Bank, vor fi livrate de la finele lui 2019, pana la mijlocul anului 2020.

Locomotivele Transmontana Co-Co, pot tracta trenuri de pana la 3 000 de tone, sau de trei ori puterea de tractiune a unei locomotive conventionale RC. Osiile Co-CO sunt echipate cu un transformator bi-sistem de 25 kV 50 Hz si 15 kV si 16 2/3 Hz ce alimenteaza sase motoare de tractiune asincrone, dezvoltand o putere totala de 6600 kW capabile sa atinga viteze de 200 km/h.

Softronic se numara printre producatorii de locomotive si rame electrice din Romania.

“In momentul de fata, Softronic are capacitatea de a produce aproximativ 9-10 locomotive pe an. Locomotiva LEMA este un proiect original al firmei Softronic, primul exemplar fiind fabricat in anul 2010. Pana in prezent am fabricat 36 de locomotive destinate, in special, operatorilor feroviari transportatori de marfuri. Locomotivele noastre circula pe cai ferate din Romania, Ungaria, Slovacia si, mai nou, din Suedia”, a precizat Radu Zlatian, director Cercetare-Dezvoltare in cadrul Softronic.

Compania a fost infiintata in 1999 cu capital integral romanesc. Produsele de baza sunt locomotiva electrica cu tractiune cu motoare asincrone (LEMA – Transmontana) si trenul electric multiunit pentru calatori (Hyperion). Atat locomotivele, cat si trenurile, sunt proiectate pentru eficienta energetica maxima, recuperand energia consumata la franare. Pentru fabricatia celor doua produse, Softronic a proiectat si produce toate elementele mecanice necesare, motoare electric de tractiune, convertoare statice pentru tractiune sau servicii auxiliare, echipamente de control, comanda si siguranta.

Transmontana este cea mai performanta locomotiva electrica fabricata in Europa, este omologata de Autoritatea Feroviara Romana (AFER) si detine autorizatii de circulatie pe caile ferate din Bulgaria, Romania, Ungaria, Slovacia si Suedia. Locomotiva are un design modern, motoare de tractiune asincrone, franare dinamica (reostatica si recuperativa), convertoare electronice de tractiune, echipamente electronice de comanda si control bazate pe microcontrolere si microprocesoare, faruri LED si o serie de alte echipamente.