Sofia a început testele la Linia 3 de metrou

2 mai 2019

Primarul Sofiei, Yordanka Fandakova, a participat la testarea noilor trenuri de metrou Inspiro pe Linia 3 a orasului care va fi inaugurata pana la sfarsitul acestui an.
Serviciile initiale includ cinci statii noi pe linia de 8 km Krasno Selo- Vladimir Vazov, in partea de est a orasului. Alte trei statii de metrou din Krasno Selo pana in cartierul Ovcha Koupel vor fi puse in operare in prima jumatate a lui 2020.
Linia va fi deservita de noile trenuri Inspiro livrate de consortiul Siemens-Newag in cadrul unui contract semnat in 2015. Contractul in valoare de 140 de milioane de euro a inclus livrarea a 20 de trenuri Inspiro, alaturi de alte 10 trenuri de metrou Inspiro cu trei vagoane, o optiune exercitata in februarie 2019. In total, Sofia a comandat 30 de trenuri de metrou Inspiro cu o platforma care pune accent pe consumul redus de energie, optimizarea mentenantei, atentia fata de persoanele cu dizabilitati si protejarea mediului. In iunie 2018, Sofia a primit primul tren de metrou.
Caroseria trenurilor a fost realizata la fabrica Siemens din Viena, in timp ce boghiurile au fost construite la fabrica din Graz. Asamblarea, testarea in fabrica si darea in exploatare a trenurilor au avut loc la fabrica Newag din Nowy Sacz, Polonia.
Linia 3 a metroului din Sofia va avea 18 km si va fi o legatura pe axa est-vest, deservind 18 statii atat in subteran, cat si la suprafata.
In plus, incepand cu 2021, lucrarile de constructii vor fi lansate pentru o alta extensie a Liniei 3 in partea de est a orasului, deservind cartierele Levski, Slatina si Geo Milev.