spot_img
luni, iulie 4, 2022
spot_img

Șodolescu, Metrorex: Magistrală nouă de metrou în regim PPP

Directorul general Metrorex, Dumitru Șodolescu, spune că își va da demisia dacă Magistrala 5 de metrou nu va fi gata până la finele anului.

Deși firma care a câștigat contractul de automatizare a traficului pe magistrala 5 de metrou are termen de execuție a lucrărilor de abia în luna ianuarie a anului viitor, directorul general al Metrorex, Dumitru Șodolescu dă ca sigură deschiderea traficului pe Drumul Taberei-Eroilor până la finele acestui an. Mai mult, directorul general spune că își va pune mandatul pe masă dacă nu își va respecta promisiunea.

„Spun cu certitudine că în luna decembrie vom circula cu metroul pe magistrala 5. Lucrările sunt finalizate la infrastructură la un stadiu de 99,5%, partea de finisaje a ajuns la 90%, iar luna viitoare vom avea alimentare cu energie electrică din stația 110/20 kV de la Academia Militară. Vom introduce trenuri de gabarit să verificăm tunelul”, a spus el miercuri la un seminar dedicat infrastructurii la care au mai fost preenți premierul Viorica Dăncilă, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, cel al Economiei, Niculae Bădălău, și cel al Transporturilor, Răzvan Cuc.

„Problema cea mai mare a fost cu sistemul de automatizare. Am semnat contractul în aprilie și deși termenul contractual este anul viitor în ianuarie, avem asumat termenul de 23 de noiembrie pentru terminarea lucrărilor”, a adăugat acesta.

Investiții de 5,1 miliarde lei în acest an

Directorul general a trecut în revistă și investițiile companiei din acest an. „În 2017 s-au construit două noi stații de metrou, anume Străulești și Laminorul, anul trecut, în noiembrie am dat în exploatare un depou și un terminal multimodal, iar anul acesta vom finaliza și investiția într-un sistem nou de automatizare pe secțiunea Basilescu Străulești care va fi pus în funcțiune luna viitoare.

Pentru anul Metrorex și-a propus investiții noi de 5,1  miliarde lei, din care 2,3 miliarde lei sunt deja angajate. „Discutăm de magistrala 6 de metrou, iar la primul tronson, 1 Mai – Tokyo pe 25 luna aceasta este termenul de depunere a ofertelor. Achiziția de material rulant pe magistrala 5 are pe 28 termen de depunere. Sunt 13 trenuri pe magistrala 5 si alte 17 când ne vom extinde între Eroilor și Piața Iancului. Magistrala 2, cea mai aglomerată, cu cele mai multe probleme, va intra în procedură de modernizare, vom înlocui calea de rulare”, spune el.

Investițiile de viitor cuprind și noi magistrale de metrou.

Rețeaua actuală are 71 km cale rulare, 83 de trenuri și 53 de stații de metrou. De la patru magistrale, vom ajunge la 8 magistrale. Vom continua magistrala 4 de la Gara de Nord la Gara Progresu și vor fi extinse magistralele 2,3 și 4 până la șoseaua de centură. Metrorex are în plan realizarea magistralei 7 Bragadiru – Voluntari, 25 de kilometri, în parteneriat public – privat. La partea de material rulant, regia își propune cumpărarea a 134 de trenuri de metrou în total pe magistralele 5,6,7 și 8 (Crângași – Dristor) și înlocuirea, până în 2022, a tuturor trenurilor de metrou fabricate la Arad.

Investiția totală în Magistrala 5, ce va fi deschisă până la finele anului, se va cifra la 9,16 miliarde lei, inclusiv TVA. Predările in funcțiune se vor face astfel:

  • În 2019, Râul Doamnei – Eroilor (P.S. Operă) inclusiv Galeria de legătură, Staţia şi Depoul Valea Ialomiţei – 7,0 km, 10 staţii, 1 depou;
  • În 2025, Eroilor (P.S. Operă) – Universitate – Piața Iancului – 5,4 km, 6 staţii;
  • În 2032, Piața Iancului – Pantelimon – 3,8 km, 6 staţii, 1 depou
  • Tronsonul Universitate – Pantelimon trebuia deschis în 2018 potrivit studiului de fezabilitate inițial, realizat în 2014.

Metroul va urma direcția Vest-Est traversând cartierele Drumul Taberei, Centru şi Pantelimon, și legând următoarele puncte de interes: Parc Drumul Taberei, Piaţa Moghioroş, Piaţa Danny Huwe, Parcul Eroilor, Piaţa Universităţii, Piaţa Iancului, Stadionul Naţional, Piaţa Vergului.

Stațiile Magistralei 5 după Eroilor, vor fi: Operă, Cişmigiu, Calea Moşilor – Universitate (interstație), Traian, Victor Manu, Naţional Arena, Chişinău, Sfântul Pantelimon, Vergului, Depoul Pantelimon.

 

Ultimele Articole