ANALIZĂ. Noi probleme pentru Siegfried Mureșan, ultima propunere a României pentru funcția de comisar

6 noiembrie 2019

Social democrații din Parlamentul European, a doua forță politică a instituției, cer, prin vocea liderului lor de grup, ca România să nominalizeze o femeie. Aceasta în condițiile în care ultima propunere a noastră este Siegfried Mureșan, din partea PNL. Contrar, amenință ei, nu vor susține la vot Cabinetul lui Leyen.

UPDATE. Premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri, că europarlamentarii Siegfried Mureşan şi Adina Vălean vor fi propuşi pentru postul de comisar european din partea României, decizia fiind luată în urma consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis. Totodată, Orban a spus că le va solicita preşedinţilor celor două Camere audierea în comisiile de specialitate din Parlamentul României a candidaţilor.

 

Ursula von der Leyen ar fi bine să numească o femeie pentru noua Comisie Europeană, au avertizat marți social-democrații în Parlamentul European, potrivit Politico.eu.

Liderul grupului socialiștilor și democraților (S&D), europarlamentarul Iratxe García, a transmis avertismentul în cadrul unei ședințe marți seară cu von der Leyen, președintele ales al Comisiei.

Noua Comisie ar fi trebuit să preia funcția la 1 noiembrie, dar recent Parlamentul a respins trei candidați ai Comisiei, printre care Rovana Plumb din România, social-democrat.

Von der Leyen a promis Parlamentului că structura pe sexe a Comisiei va fi una echilibrată.

Insă în prezent in structura Cabinetului propus se găsesc 15 bărbați și 11 femei, după ce Parlamentul a respins trei nominalizați, printre care două femei, Plumb și Sylvie Goulard din Franța. Președintele francez, Emmanuel Macron, a desemnat un bărbat, Thierry Breton, pentru a-l înlocui pe Goulard.

Solicitările S&D sunt cu atât mai puternice cu cât grupul politic vede cum a pierdut un comisar european, odată cu demisia Guvernului de la București, iar raportul de forțe alunecă spre Popularii Europeni. PNL face parte din PPE și se așteaptă să prezinte un candidat în curând. Doi eurodeputați PPE au fost discutați la Bruxelles ca fiind posibili candidați – Siegfried Mureșan și Adina-Ioana Vălean.

Un oficial S&D a declarat că Iratxe García a solicitat urgent să se întâlnească cu Leyen pentru a îi cere acesteia să pună presiuni pe noul Guvern de la București să propună o femeie pentru postul de comisar. Dacă România ar desemna un bărbat – și Leyen ar accepta – noua Comisie ar avea 16 bărbați și 11 femei, fără Marea Britanie care până acum a refuzat un comisar din cauza Brexitului. “Iratxe a vrut să transmită mesajul că acest lucru ar fi inacceptabil”, a declarat oficialul S&D. “Este greu să accepți că nu va mai exista un echilibru politic. In acest caz esye cu atât mai greu să lupți pentru echilibrul pe sexe”, a spus oficialul S&D.

Garcia Iratxe, liderul S&D. Sursa: caleaeuropeana.ro

 

Importanța votului S&D

Fără voturile S&D, celelalte două grupuri din Parlamentul European, anume PPE și Renew Europe (condus de Dacian Cioloș), nu au suficient pentru o majoritate. Asta ar putea-o determina pe Leyen să spere în obținerea ajutorului de la ecologiști, de la conservatori sau chiar de la extremiști.

Membrii S&D spun că sunt dornici să aprobe noua Comisie și să repornească activitatea legislativă dar că și-ar retrage sprijinul dacă Leyen ar accepta un bărbat drept candidat din partea Bucureștiului.

Numele propus de noul Guvern de la București este Siegfried Mureșan, eurodeputat și purtător de cuvânt al Partidului Popular European. Asta după ce au fost deja respinse trei propuneri făcute de Guvernul demis condus de Viorica Dăncilă: Rovana Plumb, Dan Nica și Victor Negrescu. Dacă primii doi nu au fost acceptați din motive de integritate, cel de-al treilea a fost respins din cauza faptului că propunerea venea din partea unui Executiv demis prin moțiune de cenzură și se punea problema de legitimitate.

Desemnarea comisarului european din partea României se află miercuri pe ordinea de zi a primei şedinţe a Guvernului Orban, potrivit Agerpres. “Avem pe ordinea de zi discuţii legate de desemnarea comisarului european din partea României, proiectul de OUG privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale pentru modificarea şi completarea unor acte normative.