Slovenia va permite privatizarea partiala a subsidiarelor feroviare

1 aprilie 2016

sz-rproParlamentul sloven a dat unda verde privatizarii subsidiarelor feroviare. Membrii Parlamentului au pregatit terenul pentru sosirea unui partener strategic in cadrul subsidiarelor companiilor feroviare de stat prin eliminarea prevederii legislative care face acest lucru imposibil in prezent.
Membrii Parlamentului au votat 66 pentru si 10 impotriva eliminarii prevederii incluse in legea Slovenske železnice care interzicea operatorului impartirea sau transferarea de actiuni in cadrul subsidiarelor sale catre alte entitati.
Guvernul a propus eliminarea prevederii pe motiv ca aceasta contrazice strategia de management a activelor statului.
Secretarul ministerului infrastructurii Klemen Grebenšek a declarat ca aceasta miscare va permite accesul investitorilor in cadrul subsidiarelor Slovenske železnice, insa acestia pot detine numai 50% minus o actiune.
Schimbarile vor permite intrarea unui partener strategic in cadrul diviziei de transport de marfa, ceea ce este in conformitate cu strategia operatorului pana in 2020 care prevede extinderea SŽ Tovorni promet pe pietele internationale.
Slovenske železnice discuta un posibil parteneriat cu operatorul feroviar austriac cu care a semnat deja o scrisoare de intentie. Conform directorului general Dušan Mes, procedura ar putea fi finalizata pana la sfarsitul anului.