Slovenia va achizitiona 400 de vagoane de marfa

7 martie 2019

Pana in 2025, operatorul feroviar de marfa din Slovenia, SŽ-Cargo (SŽ-Tovorni promet), intentioneaza sa achizitioneze 20 de locomotive electrice moderne si 400 de vagoane de marfa. Pentru modernizarea parcului de material rulant, modernizarea locomotivelor de manevra existente este deja in desfasurare, iar, pana in 2021, vor fi modernizate 12 astfel de locomotive.
In cadrul programului complex de modernizare, in 2017 si 2018, SŽ-Cargo a achizitionat 100 de vagoane moderne seria Sggrrs pentru transportul minereurilor. Comparativ cu vagoanele anterioare, acestea pot transporta cu pana la 20% mai multa marfa, ceea ce inseamna un nivel mai ridicat de utilizare si calitate mai buna pentru clienti. Anul trecut in septembrie, operatorul a preluat oficial vagonul cu numarul 100 dotat cu sistemul inovator RockTainer. Folosind diferite componente, vagoanele universale permit transportul diferitelor tipuri de marfuri. Prin utilizarea vagoanelor universale, procesul de descarcare este mult mai rapid decat in cazul vagoanelor vechi. Vagonul Sggrrs cu doua containere are o capacitate de incarcare care depaseste capacitatea a 2 vagoane Tadds vechi.
Recent, compania a semnat un contract cu CZ Loko pentru livrarea a patru locomotive EffiShunter 1000 care vor fi folosite in statia Koper. La nivelul intregii tari, SŽ-Tovorni promet utilizeaza 37 de locomotive de manevra. Acestea sunt folosite pentru formarea trenurilor, livrarea si dispecerizarea vagoanelor catre clienti, dar si pentru tractarea trenurilor mai usoare pe distante scurte.
SŽ-Cargo furnizeaza servicii de transport feroviar de marfa intermodal si logistica pe piata de transport din Slovenia, dar si din strainatate. In 2018, SŽ-Cargo a transportat 21 de milioane de tone de marfuri, avand o cota de piata de 98%.