spot_img
luni, noiembrie 28, 2022
spot_img

Slovenia solicita fonduri europene pentru proiectul Koper-Divača

sloveniaMinisterul Infrastructurii din Slovenia a anuntat ca va face o noua incercare sa obtina fonduri pentru modernizarea liniei de cale ferata Koper-Divača in cadrul Mecanismului de Interconectare a Europei (CEF). Printr-o cerere realizata la inceputul lui februarie, Slovenia va incerca sa obtina 33,4 milioane de euro din propriul pachet si 35 de milioane de euro din fondurile ramase de la alte state care beneficiaza de fondurile de coeziune.
Ministrul Infrastructurii, Peter Gašperšič, a declarat ca Slovenia va concura pentru fonduri in cererea pentru lucrarile de pregatire pentru a doua linie de cale ferata dintre Portul Koper si hubul intern Divača si pentru documentatia de proiect pentru linia propriu-zisa.
Pe langa finantarea disponibila in pachetul national, Slovenia spera sa atraga fonduri din pachetul care atrage fondurile ramase nedistribuite din pachetele nationale ale celorlalte tari.
In implementarea proiectului celei de-a doua linii, Slovenia spera sa obtina fonduri de 250 de milioane de euro, astfel ca Ministerul Infrastructurii se pregateste sa aplice pentru viitoarea cerere de mecanisme fixe, fonduri combinate din Fondul European pentru Investitii Strategice (EFSI) si fondurile de coeziune.
Gašperšič a declarat ca finantarea UE a fost vitala pentru durabilitatea financiara a proiectului, mentionand ca in cazul unui esec in oricare dintre cereri, raman anumite posibilitati de manvra, inclusiv modificari ale capitalului si cresterea imprumuturilor.
„Suntem optimisti ca, datorita noilor proiecte incepute cu aceste doua cereri, vom obtine finantarea dorita”, a declarat acesta.
Anul trecut, guvernul a introdus un vehicul special numit 2TDK pentru a efectua lucrarile de pregatire in vederea constructiei celei de-a doua linii catre Portul Koper.
Ministerul Infrastructurii a publicat o cerere pentru documentatie proiectului de lucrari premergatoare care este deschisa pana in iunie. Dupa aceasta data, va publica si o cerere pentru implementarea acestor lucrari, astfel incat lucrarile vor incepe in toamna.
Proiectul de dublarea a liniei de cale ferata implica constructia a 27,1 km de linii estimate la mai bine de 1 miliard de euro. Per total, constructia liniei de cale ferata va dura sase ani.

Ultimele Articole